Военноморски музей

Обект номер: 
Област и град: 
ВАРНЕНСКА ОБЛАСТ
Варна

Историята на музея започва през 1883 г., когато офицери от Дунавската флотилия в Русе започват да събират старини. От създаването му до 1955 г. се нарича „Mорски музей”, а първата му публична експозиция е открита през 1923 г. В сегашната

сграда се помещава от 1955 г., когато минава под ведомството на Министерството на отбраната и е наречен Военноморски музей. В експозицията на музея са включени почти 1000 експоната, което е едва един процент от богатството във фондовете му. Тя проследява хронологически корабоплаването по бреговете на нашите земи от дълбока древност. Каменните котви са свидетелства за корабоплаването край западния черноморски бряг от времето на похода на аргонавтите и на троянските войни. Възстановка на товарен отсек на античен кораб, натоварен с амфори, допълва представите ни за далечните времена на гребното корабоплаване. Възстановка на оръдейна палуба на военен ветроход от ХVІІІ век предлага чрез картинни, фото пана и звукови ефекти на морска битка, да се възприеме по-пълно кораба като бойно средство. Но оригиналните предмети са незаменими по въздействие с автентичността си – находки от морското дъно, дула на корабни оръдия, рудан от ветроходен кораб, корабно оборудване, оръжия. В музея можете и да се „гмурнете” под морското равнище чрез възстановката на морско дъно. 

Експонати, каквито в друг български музей няма, са носовите фигури. Те олицетворяват достойнството на кораба и носят късмет на екипажа му. В музея е запазено и част от оборудването на първия кораб, който България купува след Освобождението – яхта „Александър І”. 

Чрез моделите на кораби също може да се проследи българската морска и военноморска история. В откритата експозиция на Военноморския музей могат да се видят колекции от морски мини, котви, корабни и брегови оръдия, два вертолета, яхтата „Кор Кароли” и торпедния катер 123 К.
Най-атрактивният експонат на Военноморския музей е корабът-музей „Дръзки”. Построен в началото на ХХ век, днес той е единственият в света запазен торпедоносец от този клас.

Работно време: 

Работно време: 

Експозиция:

Зимно работно време (от 1 ноември до 30 март)
от 9.30 до 17.30 часа.
Почивни дни: неделя и понеделник

Лятно работно време (от 1 април до 30 октомври)
от 10.00 до 18.00 часа.
Почивни дни: понеделник

Администрация:
от 08.30 до 17.00 часа.
Почивни дни: събота и неделя

Цени на билети:

Деца до 7 годишна възраст се освобождават от заплащане на входен билет.
За ученици, студенти и пенсионери и хора с увреждания – 2 лв. 
За военнослужещи – безплатно.
Семеен билет – 12 лв.

Временна изложба – 3 лв.

Външна експозиция – 3 лв.

Посещение на вътрешна, външна експозиция и временна изложба – 8 лв.

Посещение на кораб-музей „Дръзки“ – 6 лв. (Деца до 7 години – с пълнолетен придружител)

Група възрастни (12 – 20 души), на човек – 6 лв.

Безплатен вход за посещение – всяка последна сряда на месеца.

БЕСЕДИ:

Беседа (обща), на български / чужд език – 30 лв.

Беседа (специализирана), на български / чужд език – 60 лв.

Образователна програма – 30 лв.

Контакти: 

Адрес: гр. Варна 9000, бул. "Приморски", № 2

е-mail: vmmvarna [bts] pr [hop] gmail [bts] com

Телефон и факс: 052/ 731 523

www.museummaritime-bg.com

Карта: 

Добави коментар

Btsbg.org © 2024 All rights reserved