Археологически музей

Обект номер: 
6
Област и град: 
БУРГАСКА ОБЛАСТ
Несебър

Старият град е дълъг само 850 и широк 350 м. През различните периоди от своето съществуване е загубил 1/3 от територията си, която е пропаднала в морето. Останки от крепостните му стени и сега могат да се видят под водата на около 80 м от брега.

До наши дни се е запазила единствено Западната крепостна стена с портата, която е отбранявала града откъм сушата.

За първи път градът е включен в пределите на българската държава през 812 г., когато хан Крум завладява града и в него се заселват славяни и българи. За по-дълго време Несебър - както го наричат славяните е отново в български ръце в годините на царуването на цар Симеон Велики.

От епохата на българското Възраждане в Несебър са останали доста къщи -типични представители на Черноморския тип къща, част от многото работили в града вятърни мелници, баня и чешми. От края на миналия век Несебър е малък град с основен поминък риболов и селско стопанство – предимно лозарство и ленопроизводство. От 1959 г., след построяването на Курортния комплекс “Слънчев бряг”, в града и околностите активно се развива международния туризъм. 
Археологическите проучвания на несебърския полуостров и неговата акватория през последните четири десетилетия разкриха богати колекции от значими паметници на културата, илюстриращи историята на антична Месамбрия и средновековен Несебър. Голяма част от тях са експонати в новия Археологически музей на Несебър. Музеят е открит през 1994 г. Експозиционната площ обхваща фоайе и 4 зали. 

Археологическият музей в Несебър е създаден през 1956 год. и първата му експозиция е уредена в църквата „Св. Йоан Кръстител”. В новата си сграда, строена специално за музей по проект на арх. Христо Коев, той се премества през 1994 год. Тук е уредена експозицията „Несебър през вековете”, в която са представени многобройни паметници на културата, илюстриращи историята на античната Месамбрия и средновековния Несебър. Експозиционната площ на музея обхваща фоайе и четири зали: Първа зала- „Месамбрия и траките”; втора зала – „Понтийският полис Месамбрия; трета зала – Месембрия в пределите на Рим, Византия и България” ; иконна зала.
Достойно място във фоайето заема Дипломата, удостоверяваща вписването на Стария Несебър в Списъка на паметниците на световното културно наследство. Това става на 9 декември 1983 год. на VII сесия на Комитета за световно наследство, проведена в гр. Флоренция, Италия.

Работно време: 

лятно:

9:00-13:00, 14:00-17.:00

събота неделя-10-17 с обедна почивка 13-14.ч; 

зимно:

9:00-12:00, 13:00-17:00

събота и неделя; 10-17ч. с обедна почивка. 

Събота и неделя  - почивни дни ( при предварителна заявка от групи музеят и другите музейни обекти в Стария град отварят врати.)

Входни такси:
Редовен билет: 6 лв;
Намален: деца/ ученици/ пенсионери: 3 лв;
Групови билети: Възрастни: 5 лв; Деца: 2,50 лв;

Контакти: 

Адрес: гр. Несебър, улица "Месамбрия" 2а

Телефони:

+359 554 4 60 19
+359 554 4 60 12 
+359 554 4 22 60
+359 878 402 913

е-mail: clio_nes [hop] abv [bts] bg

www.ancient-nessebar.com

Карта: 

Коментари

5 лв а за вход е абсурдно! Не се стимулира посещение по този начин..

Здравейте, БТС няма контролни функции за определяне работно време и ценоразпис на музеите. Контролния орган е Министерство на културата и съвместно с тях се определят цените и работното време.

Добави коментар

Btsbg.org © 2024 All rights reserved