Национален политехнически музей

Обект номер: 
68а
Област и град: 
СОФИЯ ГРАД
София

ПОСТОЯННА ЕКСПОЗИЦИЯ
В залите на музея се показват над 1000 експоната, обхващащи темите:
времеизмерване, механизми, двигатели, транспорт, фото и кинотехника, музикални механизми, звукозапис и звуковъзпроизвеждане, съобщителна техника, изчислителна техника, пишещи машини, шевни машини, битова техника, радио и телевизия. 

Сред тях се открояват: телескопът на д-р Петър Берон, ампулата с първите германиеви кристали, получени от откривателя на германия Кл. Винклер, фонограф, произведен във фирмата на Едисон, часовници от царския дворец, колекция от миньорски лампи, първите уреди, използвани в службата за точно време към Астрономическата обсерватория, камерата, с която е извършено първото телевизионно предаване в България, първият български електроорган, първият български космически уред, българската космическа оранжерия, стари автомобили и мотоциклети и много други.
ФОНДОВЕ И НАУЧЕН АРХИВ
Националният политехнически музей съхранява над 22 000 предмети и документални свидетелства, свързани с развитието на техниката по българските земи, сбирка от художествени произведения с техническа тематика, материали за дейността на видни дейци на българската наука и техника. 
Музеят стопанисва и декларираната за паметник на техническата култура първа водноелектрическа централа в България - ВЕЦ “Панчарево”, построена през 1900 г. Научният архив на музея включва над 2 000 архивни единици, видео и киноархив.
ОБРАЗОВАТЕЛНИ ПРОГРАМИ:
ФИЗИКА – по атрактивен и нестандартен начин се демонстрират основни закони в механиката, електричеството и магнетизма, оптиката, трептенията и вълните 
ЗАБАВНА НАУКА – за деца от 9 до 13 години - игрива смесица от експеримент и забавление с единствената цел да се провокира детското любопитство, мотивирайки децата сами да си отговорят на въпроса “Как функционира светът?” 
РАБОТИЛНИЦА ЗА НАУКА – овладяване на основни природни закони чрез експерименти и изработване на интересни действащи модели

Работно време: 

От понеделник до събота 9.00 – 17.00 ч. (Касата работи до 16.30 ч.)
Почивен ден:  неделя


Забележка: Музеят работи в почивните дни след предварителна заявка за групови посещения.


1. Индивидуални и групови посещения:
• възрастни – 5 лв.
• ученици, студенти, пенсионери – 2 лв.
• ученически групи (над 10 души) – 1 лв.
2. Посетители с деца:
• възрастни – 2 лв.
• деца над 7 години – 1 лв.
• билет за двукратно посещение – 7 лв.
Забележка: За деца в предучилищна възраст и хора с увреждания - входът е безплатен. 
3. Екскурзоводна беседа – 10 лв.

Контакти: 

Адрес: 
1303 София ул."Опълченска" 66
(между ул. "Цар Симеон" и бул."Сливница", срещу СУПЕРмаркет БИЛЛА и бензиностанция OMV)


Информация и заявки:
тел.: 02 931 80 18, 02 832 40 62, 02 831 30 04
факс: 02 931 40 36


http://www.polytechnicmuseum.org


polytechnic [hop] abv [bts] bg

Карта: 

Добави коментар

Btsbg.org © 2023 All rights reserved