Исторически музей

Обект номер: 
83
Област и град: 
СМОЛЯНСКА ОБЛАСТ
Смолян

Историческият музей в гр. Смолян е най-старият и най-големият в Средните Родопи. Основан е през 1935 г. с цел издирване, изучаване, съхранение и популяризиране на уникалното по своята художествена стойност и историческа значимост 

наследство на населението, обитаващо централната част на Родопския масив.

Музеят се помещава в специално построена сграда, от която се открива панорамна гледка не само към стария и нов Смолян, но и към възпятите в родопските песни върхове Перелик, Карлък и Соколица. Експозиционните зали на музея са разположени на площ от близо 2000 кв. м. площ на четири нива. През годините музеят е събрал богати и разнообразни колекции от музейни предмети, значителна част от които са уникати. 

В музеят посетителят има възможност да преживее вълнуваща среща с един от типичните и древни обичаи в планината - кукерите.

Освен всичко това при желание музейният екип има готовност за демонстрация и възстановка на старите обичаи, обредните практики и традиционните умения на родопчани.
От 1 март 2002 г. в музея може да се види представителна експозиция от уникалната колекция ордени и медали на българската наградна система - царска, регентска и републиканска емисии. Те са дарение от о.з. полк. Райчо Харбалиев за родния му град Смолян. 
Посещението в Историческия музей в гр. Смолян е най-бързият начин да се запознаете с хилядолетната история на Средните Родопи, запазена и пренесена през вековете и съхранена за бъдещето.

Работно време: 

Вторник до неделя: 09.00 - 12.00 и 13.00 - 17.00 ч.
Понеделник: - санитарен ден.
Четвъртък: - ден за безплатни посещения.

Входни такси:
Възрастни - 5.00 лв.
Учащи и пенсионери - 2.00 лв.
Възрастни над 10 души - 3.00 лв. (на човек)
Ученически групи (над 10 души) - 1.00 лв. (на човек)
Семеен билет - 6.00 лв.

Беседи:
Беседа на български език - 10.00 лв.
Беседа на английски език - 20.00 лв.
Тематична беседа (само на български език) - 5.00 

Контакти: 

e-mail: museumsmolyan [hop] museumsmolyan [bts] eu

e-mail: museum-sm [hop] mail [bts] bg

http://www.museumsmolyan.eu/

Карта: 

Добави коментар

Btsbg.org © 2023 All rights reserved