Лагерът „Белене“

Обект номер: 
72б
Област и град: 
ПЛЕВЕНСКА ОБЛАСТ

Лагерът „Белене“ е най-дълго съществувалият и най-добре запазеният лагер за репресия над противници на комунизма. В периода 1949-1987 г. повече от 15 хиляди души са изпратени в лагера, повечето без съд и присъда, без конкретно обвинение или определен срок за престой. Изграден на територията на най-големия дунавски остров, Персин, и включващ обекти на съседните острови, лагерът е изолиран от съседния град Белене, с достъп единствено през понтонен мост.

Първоначално лагеристите живеят в землянки от кал и върбови клон. Впоследствие тези землянки прерастват в постройки от същия материал, предоставящи изключително примитивни условия на живот. До наши дни са оцелели масивни тухлени постройки от края на 50-те години на изминалия век – части от т.нар. бараки на хулиганите, жилищни постройки за управата на лагера, както и постройки от т. нар. „Обект 2“, в които са подредени постоянни изложби, посветени на видни политически затворници.

Достъпът до лагерните постройки минава през територията на природен парк „Персина“, известен с орнитологичното си разнообразие и редки видове като къдроглавия пеликан. От интерес за посетителите са и католическата църква „Рождение на блажена Дева Мария“, която е и светилище на блажен Евгений Босилков, убит от комунистическата власт; Крайречният парк и древноримската крепост „Димум“, разположени в град Белене.

Работно време: 

Работно време:
от 1.10 до 15.01 - от понеделник до петък, 09:00 ч. - 14:00 ч.
от 15.01 до 31.03 - от понеделник до неделя, 09:00 ч. - 14:00 ч.
от 1.04 до 31.09 - от понеделник до неделя, 09:00 ч. - 16:00 ч.

Работно време на обшината:         
от понеделник до петък: 8:00 ч. – 12:00 ч. и 13:00 ч. –17:00 ч.

Входни такси:
безплатен достъп, като е нужно да получите предварително разрешение за достъп до лагера от Министерство на правосъдието. На разположение са местни платени гидове (за резервация: https://belene.camp/book-tour/), които ще поемат процеса по получаването на разрешително за посетителите. Важно е носенето на документ за самоличност при посещение.

Контакти: 

тел.: 0878 877739

Карта: 

Вход през понтонния мост до администрацията на затвор Белене (ул. „Страцин“ № 5)

Добави коментар

Btsbg.org © 2024 All rights reserved