Музей на Родопския карст

Обект номер: 
85а
Област и град: 
ХАСКОВСКА ОБЛАСТ

На 28.05.1980 г. в резултат на почти 30 години проучване на пещерите в Родопите от спелео клуб „Студенец“ под ръководството на учителя  Димитър Райчев, в гр. Чепеларе отваря врати Музей на родопския карст. В него натрупаните от тези проучвания голямо количество находки намират своя дом.

Експозицията  включва пет теми, които  разкриват тайната на науката за пещерите - Спелеология.

В първата тема „Геология“ музеят показва, че Родопите са най- старата суша на Балканите, минералното богатство на планината и най- интересния експонат в тази тема- Рубина.

В тема „Петрография“ посетителите се запознават с науката, която изучава скалите, механизма за тяхното образуване и тяхната естествена украса.

„Биоспелеологията“ е темата, която представя съвременните обитатели на пещерите, гръбначни и безгръбначни, като особено внимание е отделено на емблематичното семейство на Прилепите.

„Палеонтология“ е науката за отдавна изчезналите животни, като в тази тема е и най- атрактивният експонат на музея – цял сглобен скелет на Пещерна мечка.

Последната тема показва присъствието на човека в пещерите- „Пещерна археология“. Един от най- интересните експонати в темата е бронзова брадвичка, която е едва шестата намерена на територията на Родопите.

В музея се съхраняват повече от 4000 образци от живата и нежива природа на България и Родопите.

 

Работно време: 

Работно време:
09:00 – 12:00 ч. и 13:30 – 17:30 ч.

Входни такси:
възрастни - 3 лв.
деца и пенсионери - 2 лв.
лица с ТЕЛК и деца до 7 г. - безплатно
беседа – 10 лв.

Контакти: 

тел.: 03051 81 37 и 088 939 8137

Карта: 

гр. Чепеларе, ул. „Шина Андреева“ № 7А

Добави коментар

Btsbg.org © 2024 All rights reserved