Археологически резерват „Калиакра”

Обект номер: 
24б
Област и град: 
ДОБРИЧКА ОБЛАСТ
Нос Калиакра

Във времената, когато боговете живеели заедно с хората, една древногръцка галера се отправила на изключително опасно пътуване. Неин капитан бил 20-годишният Язон. Пелий, отстранил с измама от престола баща му, го изпратил с невъзможната за

изпълнение поръка да се завърне със Златното руно, като тайно се надявал, че младият мъж ще намери в това плаване смъртта си. Но Язон, събрал голяма група герои, между които Херкулес и Орфей, след безброй премеждия достигнал Колхида /днешна Грузия/ и с помощта на Медея се сдобил със Златното руно. Останали в историята като "аргонавти", по името на своя кораб.

Дали това е просто легенда или в нея има някакво зрънце истина?

През 1973 година инженер Сергей Куприянов, във водите около нос Калиакра, намери метален слитък във формата на разпъната волска кожа. За учените-археолози той беше само домонетно средство за размяна, за историците - убедително доказателство колко на север по Черноморското крайбрежие, през второто хилядолетие пр. Хр., са достигали егейските мореплаватели. За мечтателите и любителите на приключения това също е свидетелство за легендарното плаване на аргонавтите.

Сигурно сте забелязали, че повечето от легендите са с трагичен сюжет. Романтичният скален нос Калиакра с отвесни брегове не прави изключение. Знайно е, че през първи век от новата ера римляните покоряват земите на траките и дават на Калиакра името Акрос Кастелум. Подстъпите откъм сушата били защитени с три реда крепостни стени. Създавайки своята държава, славяните и прабългарите включили в нея и Калиакра. В края на 14 век, след жестоки битки, крепостта била превзета от турците. Тогава се ражда и легендата за 40-те български девойки, предпочели смъртта пред безчестието и със сплетени коси скочили в бездната.

Нос Калиакра се е врязал цели 2 километра навътре в морето и това е причината за съществуването на още една легенда. Свети Никола -покровителят на моряците и рибарите, бягал от турците. Опитала се и земята под краката му да помогне като се разтягала, но напразно - той бил заловен и убит. Затова сега на самия край на носа има малък параклис, който носи името на светеца... Според друго едно тълкуване на името, то идва от удобния залив и „Калиакра" и означава "хубав и добър бряг", какъвто безспорно е. Затова е бил използван още в античността. А има и предание, че тук някъде е заровено и неоткритото до днес съкровище на Лизимах.

Никой не може да твърди със сигурност колко истина има в една легенда или дали самата тя не е по- вярна от която и да било истина! Съждение на пръв поглед парадок¬сално, но много често единствено вярно. Историята на археологията е пълна с подобни примери. Най- яркият? Ето го: младият Шлиман, повярвал на Омировата „Илиада", откри руините на Троя. Която дотогава беше само легенда...
Но по-важно от всичко това остава природата на северния бряг, чиито настръхнали червеникави скали крият толкова тайни. И които Черно море дълбае от векове, без да успее да заличи следите, останали от нашите древни предшественици.
Това е смисълът и на посещението на Калиакра: да осъзнаем, че истин¬ското съкровище не е Златното руно, а невероятната прелест на този обвеян ог легенди, привидно безплоден и суров бряг, който покорява със своята първична хубост

Работно време: 

Работно време:
понеделник – събота (май – септември):
9.00 – 13.00 и 14.00 – 18.00 ч.
понеделник – петък (октомври – април):
8.30– 12.30 и 13.30 – 17.30 ч.
събота и неделя – по заявка за групи

Входни такси:
възрастни – 3.00 лв.
деца, ученици, студенти – 1.00 лв.
семеен билет – 4.00 лв.
Входна такса в рамките на туристически маршрут: 
възрастни – 6.00 лв.
деца, ученици, студенти – 2.00 лв.
семеен билет – 10.00 лв.
Входна такса за участие в образователни програми – 2 лв.
Беседи: на български език – 5.00 лв., на чужд език – 10.00 лв.

Контакти: 

Исторически музей - град Каварна

Тел: +359 570 821 50

Карта: 

Коментари

Заслужава си да се посети!  Музея отваря по късно от 9:00 някъде към 9:30

Добави коментар

Btsbg.org © 2024 All rights reserved