Манастир „Св. Атанасий“

Обект номер: 
71
Област и град: 
СТАРОЗАГОРСКА ОБЛАСТ
с.Златна ливада

Манастирът е основан през 344 г. от Свети Атанасий Велики, патриарх на Александрия. Мястото, където е основан манастирът, е избрано не само защото е близо до стратегическия тогава път Константинопол - Сердика. То се намира в подножието на важна крепост, чиито останки се виждат и до днес, а също така и до тракийски нимфей.

Според научна експедиция, осъществена на 18 януари 2004 година от акад. д-р Росен Милев, това е първият манастир, основан по българските земи, и най-старият действащ и днес манастир на Европейския континент.

Манастирът е разположен над самото село Златна ливада, на десния бряг на Стара река, сред красива природа и е една от културно-историческите забележителности на България. Уникалността му се допълва и от местните легенди за лековитата вода в неговия кладенец, свързани с основаването и покровителството му от свети Атанасий, както и от постницата в скалите над манастира, обитавана от светеца и неговите следовници в дни на пост, молитва и усамотение, през която и днес поклонниците минават за здраве и благоденствие. Манастирът „Свети Атанасий" е построен сред изключително красива природа и предлага прекрасни условия за културен и екотуризъм. Храмовият му празник е на 2 май.

Работно време: 

Работно време:
петък - сряда: 7:00 ч.–18:30 ч.
четвъртък: 7:00 ч.–17:00 ч.

Входни такси: няма

Контакти: 

Тел.: +359 416 88 917
Тел.: +359 888 30 18 48

Карта: 

Добави коментар

Btsbg.org © 2024 All rights reserved