ИАР „Шуменска крепост“

Обект номер: 
94
Област и град: 
ШУМЕНСКА ОБЛАСТ
Шумен

Основаният преди 3 200 години град Шумен наистина е люлка на богата духовна и материална култура. Доказва го историко-археологическият резерват "Шуменска крепост", който се намира в парка "Шуменско плато" на 3 км от центъра на града.

В специална експозиция в музея, разположен в непосредствена близост до крепостта, е представена историята на Шумен. Шуменската крепост е много добре запазена и е най-значимият исторически и археологически обект на града. Според изследователите тя е построена на четири платформи в ранната и късна античност, а по-късно в Средновековието е била разширена. До XV век градът е бил именно тук, но след кръстоносния поход на Владислав Варненчик и Янош Хунияди през 1444 година, крепостта била разрушена и Шумен се установил на сегашното си място.

Първите следи от живот в крепостта датират от XII век пр. Хр. Многобройните археологически паметници свидетелстват, че това място е обитавано от траки, римляни, византийци и, разбира се, българи. През ранното и късно Средновековие тя е не само важна твърдина, но и голям стопански и културен център с развити занаяти и търговия. Това се обуславя от средищното й местоположение между Плиска, Велики Преслав и Мадара. Богатите находки, съхранени в експозицията и живописното й разположение привличат всяка година хиляди посетители.

Работно време: 

Работно време:
Зимно работно време (ноември – март): 9.00 – 17.00 ч.
Лятно работно време (април – октомври): 9.00 – 19.00 ч. 
Без почивен ден

Входни такси:
Редовен/ Намален билет: 4 лв., 2 лв. 
Беседа на български език: 10 лв.
Беседа на чужд език – 15 лв.
Пакетен билет: 15 лева – всички обекти на РИМ – Шумен, важащ 3 дни. 
Семеен билет: 1 възрастен и 2 деца – 6 лв.; – 2 възрастни и дете – 7 лв.

Контакти: 

Телефон: +359 54 800 381


e-mail: museum_shumen [hop] abv [bts] bg


http://museum-shumen.eu/bg/

Карта: 

Добави коментар

Btsbg.org © 2024 All rights reserved