Крепост "Баба Вида"

Обект номер: 
13
Област и град: 
ВИДИНСКА ОБЛАСТ
Видин

Според една легенда живял някога български болярин, който имал обширни владения от Карпатите до Стара планина- След като починал, го наследили трите му дъщери - Вида, Кула и Гъмза. Двете по-малки сестри, Кула и Гъмза,

попаднали на лоши мъже, които пропилели бащиното им наследство. Вида останала сама цял живот. Изградила замък, в който доживяла до дълбока старост, като успешно отбранявала своите поданици и земи от вражески нападения. В знак на благодарност, след смъртта й хората от този край нарекли замъка "Баба Вида" или „Бабини Видини кули".

„Баба Вида" е единствената изцяло запазена средновековна крепост в България, играла роля едновременно на отбранително съоръжение и на владетелски замък. Построена е в края на X век върху останките на античната крепост Бонония, но добива завършен вид през XIV век при цар Иван Срацимир. Крепостта има неправилна четириъгълна форма, като всяка страна е с дължина около 70 метра. Състои се от две стени: вътрешна /по-висока/ с девет кули - 4 ъглови и 5 странични, и външна /по-ниска /с две кули. Замъкът заема площ от 9,5 декара и е обиколен от ров с ширина 12 и дълбочина 6 метра. Достъпен е само от север, където е входната кула.

След превземането му от турците и с появата на тежкото огнестрелно оръжие /артилерийските топове/, конструкцията на замъка-крепост била променена, построени били естакади, по които ги качвали горе, както и амбразури. За стрелкова площадка послужили покривите на новопостроените помещения във вътрешния двор, които използвали като оръжейни складове и караулни помещения.
Посещението на страховития зандан, в който са експонирани прангите, уредите за мъчения и чертичките, с помощта на които затворниците са броели дните, подсещат за най-известния управител на Видинската област през периода, когато българските земи били под турска власт - Осман Пазвантоглу. Роден около 1758 година, той произхождал от богато видинско еничарско семейство. На няколко пъти бил изселван заедно с баща си Йомер Пазвантоглу. Успял да откъсне големи територии от централната власт в Цариград и да се разпорежда в тях като независим владетел. В края на 18-и век султан Селим Трети предприемал походи срещу Видин и войските му на два пъти обсаждали града безуспешно. Което дало повод на капитан Шад, при неговото пътуване до Леванта да напише, че „от височината на тази крепост Осман Пазвантоглу отстоява толкова продължително време с няколко топчии поляци на всички сили на Османската империя".
Непокорилият се на централната власт Пазвантоглу починал във Видин през 1807 година. Последни сражения тук се водили по време на Сръбско-българската война от 1885 година.
През 1959 година крепостта преминава от Министерството на отбраната във владение на Министерството на културата и става туристически обект.
На територията на крепостта има летен театър, а самата тя често бива използвана като декор при заснемането на филми.

Работно време: 

Работно време:
Лятно работно време: 9:00 – 18:00 ч. събота/неделя: 9:00 – 18:00
Зимно работно време: 9:00- 17:00 събота/неделя: 10:00 – 17:00

Входни билети:
Редовен билет: 7 лв.
За ученици и пенсионери: 3 лв.
Беседа: 20.00 лв.
Семеен билет (родители с деца от 7 до 18г.): 14 лв.
Индивидуален комбиниран двудневен билет за три музейни обекта: 12 лв

Контакти: 

Крепост „Баба Вида”

Тел: +359 94 601 705

e-mail: museumvd [hop] mail [bts] bg

www.museum-vidin.domino.bg

Карта: 

Добави коментар

Btsbg.org © 2024 All rights reserved