Безистен с интерактивен музей

Обект номер: 
99а
Област и град: 
ЯМБОЛСКА ОБЛАСТ
Ямбол

В центъра на Ямбол е разположен Безистенът – красива сграда от 16 в., туристическа емблема на Ямбол. Някогашният покрит базар днес е модерен интерактивен музей, с второ място в категория „Иновация“ 2018 в годишните награди на Министерството на туризма. Безистенът е притегателен център и за почитателите на музикалното изкуство, заради концертната зала с орган и прекрасна акустика за класически концерти. Впечатляващата архитектура на сградата се допълва от  колорита на околните кафенета и магазинчета за сувенири.

Влезете ли в подземния етаж на сградата, ще откриете „Миналото“. Визуализирани в 3D-формат оживяват личности, музеи и крепости, църкви, обществени сгради и паркове. Истории за себе си и времето, в което са живели, разказват 25 личности, свързани с Ямбол. „Кладенецът на времето“ показва най-интересните маршрути за разходка из Ямбол, а „Интерактивна земя” на Безистена ще ви направи свидетели на най-значимите моменти от обществения и културния живот на града.  Тук е мястото, където могат да се видят и чуят истории за ямболския театър, музейното дело, ямболския цепелин, конския трамвай, полковете на Ямбол, масонството, анархизма, спортната слава на града и др. Всички видеоматериали са представени на пет езика – български, английски, немски, френски и руски.

        

Достъп - сградата на Безистена в град Ямбол  (42°29'10"N   26°30'19"E) се намира на достъпно и комуникативно място в центъра на града. Сградата е оборудвана с подходи за инвалиди и асансьор.

Работно време: 

Работно време:
април – октомври: 09:30 – 18:00 ч. /продажба на билети до 17.15 ч./
Почивен ден - неделя
ноември – март: 09:00 – 17:30 ч. /продажба на билети до 16.45 ч./
Почивен ден - неделя
Време за разглеждане  -  минимум 1 час (60 минути).

Входни такси:
Посещение на КИЦ Безистен - експозиционни зали „Съвременност"; и „Бъдеще" - Не се заплаща
Посещение на КИЦ Безистен - експозиционни зали на ниво „Минало":
- възрастни - 6 лв.
- ученици, студенти, пенсионери - 3 лв.
Беседа:
Тематична беседа - 5 лв.
Обзорна беседа - 10 лв.
Специализирана беседа /с предварителна заявка/ - 25 лв.

Контакти: 

8600 Ямбол, пл. „Освобождение“ № 1, Безистен

Официален сайт:  www.bezistena.com

E-mail: yambol [hop] bezistena [bts] com

Моб.: + 359 895 510 277, +359 895599627

Добави коментар

Btsbg.org © 2024 All rights reserved