Троянска Света Обител „Усп. Богородично“

Обект номер: 
31
Област и град: 
ЛОВЕШКА ОБЛАСТ
Троян

Манастирът „Успение Богородично", трети по големина у нас след Рилския и Бачковския, е на десет километра от Троян. За неговото възникване има легенда. Двама пътуващи монаси, които носели икона на Света Богородица, замръкнали и пренощували в колиба, намираща се на същото място. През нощта на единия от тях се присънила самата Света Богородица, която заръчала на това място да бъде построен манастир. Така възникнала Троянската обител и една от днешните махали на Черни Осъм, наречена Миленча.

Троянският манастир е създаден в края на XV век, но първи писмени сведения за него са запазени от XVII век. Манастирът не остава встрани от стремленията на българите към национално освобождение. Именно в него Левски основава единствения в страната монашески революционен комитет, начело на който застава самият игумен Макарий.

Днес в манастира могат да се видят богата музейна сбирка от дарове и църковна утвар, скривалището на Апостола и стаята, в която е отсядал цар Борис Трети. Посетителите тук не секват, но най-много хора се събират на храмовия празник 15 август. В днешния си вид манастирът е изграден в началото на XIX в. В годините на Възраждането той е бил не само известно книжовно средище за издаването на редица богослужебни книги, но и голям културен и революционен център. Още през 1865 г. към него било открито килийно училище, просъществувало до 1883 г. След 1850 г. до Освобождението Троянският манастир е бил оживен революционен център. В него са пребивавали видни революционни дейци - Панайот Хитов, Панайот Волов, Георги Бенковски, Ангел Кънчев и др. Васил Левски също е посещавал често манастира. Стаята, в която е заседавал революционният комитет и в която е преспивал Апостолът, е превърната в музейна сбирка. В съседни помещения са показани ценни старинни икони, щампи и клишета за печат, съдове от мед, ковано желязо и глина, църковна утвар и др., а в библиотеката се пазят старопечатни книги с преписки, редки ръкописи и архивни материали. Всички тези материали свидетелстват за богатата история на манастира.

Работно време: 

Работно време Храм:
През лятото:
07:30-19:00 ч.
(Вторник и Сряда до 18:00 ч.)
През зимата:
08:00-17:00 ч.
 
Работно време Църковни магазини:
През лятото:
09:00-18:00 ч.
През зимата:
09:00-16:45 ч.
 
Работно време Музей:
09:00-17:00 ч.

Входни такси:
Възрастни – 2.00лв.
Ученици – 1.00 лв.
Беседи на български и английски език: 6 лв.

Контакти: 

Тел: +359 6952 2480

e-mai: troyanskim [hop] abv [bts] bg

Карта: 

Добави коментар

Btsbg.org © 2024 All rights reserved