Исторически музей (създ. 1951 г.)

Обект номер: 
73
Област и град: 
ХАСКОВСКА ОБЛАСТ
Димитровград

Градът се ражда с Указ, подписан на 2 септември 1947 година от тогавашния министър-председател и лидер на БКП - Георги Димитров, според който се обединяват в едно селата Раковски, Мариино и Черноконьово. Главна заслуга за изграждането му има младежкото бригадирско движение. След това в него се развиват химическа и циментова промишленост, които не успяват да го превърнат в окръжен център, но силно замърсяват почвата и атмосферата.

Даже и да е изкуствено създаден, този град съществува, неотменна част е от най-новата история на България и пази спомени за неща, които са не само поучителни, но и източник на гордост за неговите жители.

Едно от тях е историческият музей, в който могат да се видят вещи и фотоси от бита на хората от трите села, на чието място възниква Димитровград, от прокарването на Барон-Хиршовата железница през 1873 година, от развитието на минното дело в този район. Множество документи, оръжие, писма, снимки, топографски карти и спомени на очевидци свидетелстват за участието на местни хора в завършващия етап на Втората световна война.

Привличат вниманието оригинални документи, свързани със създаването на самия град: от решения, протоколи и писма до архитектурни планове - безстрастни свидетели, които привличат през годините множество историци, изследователи и тълкуватели на отминалото време.

Отделни раздели са посветени на селското стопанство, с което някога са се славили трите съставни села, на промишлеността, просветата, културата и обществено-политическия живот на Димитровград. Запазени са интересни лични архиви като тези на бившия кмет Петър Йорданов, на Пенчо Кубадински - известен деец на БКП, един от главните ръководители на бригадирското движение, от което са и преобладаващата част експонати в музея: униформи, значки, ордени и медали, вестници и бюлетини, фотоси и инструменти.

В отдел „Етнография", създаден през 1998 година, се съхранява значителна колекция от традиционно облекло, оръдия на труда и съдове, накити и църковна утвар.

Работно време: 

Лятно работно време(1 март - 1 ноември)  ПОНЕДЕЛНИК - ПЕТЪК – 9.30- 18.00 часа
СЪБОТА И НЕДЕЛЯ: 9.00 – 12.30 и13.00 - 17.30 
Зимно работно време (1 ноември - 1 март) ПОНЕДЕЛНИК - ПЕТЪК – 9.30 – 17.00 часа
СЪБОТА И НЕДЕЛЯ: ПОЧИВНИ ДНИ

Входни такси:

Възрастни – 2.00 лв.
Учащи и пенсионери – 1.00 лв.
Инвалиди – безплатно
Беседи – 3.00 лв.
четвъртък – безплатен ден

Исторически музей-Димитровград предлага на посетителите: обзорна и тематична беседа, изготвяне на исторически справки, ползване на снимковия и негативен фонд на музея. 

Контакти: 

Адрес: Ул. „Св.Климент Охридски” №7


Тел. 0391/66787


е-mail: museumdg [hop] mail [bts] bg (има печат)


http://museum.dimitrovgrad.bg/

Карта: 

Добави коментар

Btsbg.org © 2023 All rights reserved