Исторически музей Каварна

Обект номер: 
24б
Област и град: 
ДОБРИЧКА ОБЛАСТ
Каварна

Градският музей в град Каварна получава своя статут през 1971 година. Първоначално той се помещава в сградата на читалището в центъра на града. Музейното дело в Каварна започва своето развитие след Освобождението. През 1906 година в отчет на Варненското Археологическо Дружество се споменават имената на каварненски музейни деятели.

През 1974 година Иван Рафаилов събира малка археологическа колекция. Тя е прибрана в седалището на местното туристическо дружество “Калиакра”. На 14 ноември 1956 година официално е учредена каварненската музейна сбирка, а за неин пръв отговорник е назначен Иван Рафаилов.

През 2003 година музея е преместен в нова сграда построена специално за тази цел. Той разполага с малка експозиционна площ, на която са представени най - атрактивните находки от района на Каварна. В коридора на музейната сграда са представени фотографии, които дават представа за облика на Каварна през ХІХ век. Стари книги, оръжия и рисунки разказват за борбите и не леката съдба на жителите на града. В експозицията е отделено специално място на Чиракман- античния и средновековен предшественик на съвремения град.

През 2007 година музеят се сдобива с нова сграда, в която има зала за временни изложби. Една от тях представя Каварна и региона в стари карти и гравюри. През 2008 година са представени най – новите резултати от археологическите проучвания на крепостта Калиакра. Тук могат да се видят и доказателсвата за разцвета на Калиакра като столица на Добруджанското деспотство. Този малък музей притежава огромно количество находки, придобити при разкопките на многобройните обекти около Каварна.

Работно време: 

От понеделник до петък: 08.00 - 12.00 ч. : 13.00 - 17.00 ч.

Почивни дни: събота и неделя

В почивните дни музейните обекти работят по заявка.

Входни такси:
Възрастни - 3 лв.
Ученици - 1,50 лв.

Беседи: 

(само на български език) - 10 лв.

Контакти: 

Адрес: град Каварна, ул. „Черноморска” №1Б

Тел: +359 570 8 21 50
Тел: +359570 8 23 27

Карта: 

Добави коментар

Btsbg.org © 2023 All rights reserved