Зоопарк

Обект номер: 
64
Област и град: 
СОФИЯ ГРАД
София

Първата и най-голяма зоологическа градина на Балканския полуостров, разположена на площ над 360 декара. В момента е една от най-модерните европейски зоологически градини с елитни и редки образци. Създадена е през 1888 г. от цар Фердинанд и първоначално се е намирала в царския дворец. Първата животинска експозиция е била от черен лешояд (картал). След това се появили фазани елен и двойка кафяви мечки. През 1892 г. били докарани първите два лъва, които още същата година дали потомство - едно мъжко лъвче. Тъй като територията на зоопарка се оказала недостатъчна, царят заделил за нуждите му част от бившата Ботаническа градина. Голяма заслуга за развитието на зоопарка има орнитологът д-р Паул Леверкюн назначен за управител през 1893 г. Той построил голям брой клетки, помощни сгради за бъдещите обитатели и солидна сграда, в която по-късно настанили първите бели мечки. След него поста поел дотогавашният главен ловец на двореца Бернард Курциус, който останал на този пост повече от 40 години. Зоологическата градина бързо получава популярност и се превръща в място за отдих, развлечение и знание, с прочути в цял свят специалисти и с развъждане на ценни и редки животни. През 1982 година Зоопаркът е преместен от малкото си място в центъра на столицата на територията на днешната община „Лозенец". През 1995г. е създадена програма за "осиновяване" на животните от частни дарители, която подпомага тяхното отглеждане. Зоологическата градина се занимава с природозащитна дейност, като участва активно в национални и международни програми за размножаване на редки и застрашени видове. Намира се на ул. „Сребърна" №1, в югоизточната част на София. Има два входа за посетители: западен - откъм ул. „Сребърна", и източен - в близост до кръстовището на бул. „Г. М. Димитров" и бул. „Симеоновско шосе".

Работно време: 

Работно време:
Зоопаркът работи без почивен ден, включително и по време на всички празници с обявеното работно време !
Каси: 09:00 - 17:30ч.
Престой на посетителите: до 18:30ч.
Администрация: 08:30 - 17:00ч. (Пон-Пет)
Залите Големи котки, терариум и аквариум, Гиганти и Маймуни 2 и 3 са отворени от 9:00 до 18:00. Зала Маймуни 1 е затворена по технически причини.

Входни такси:
Деца до 3 години - безплатно
Деца от 3 до 18 години - 2лв.
Посетители над 18 години - 4 лв.
Пенсионери и лица с трайно намалена работоспособност над 50% - 1 лв
Групови посещения (над 15 човека)
Деца до 3 години - безплатно
Деца от 3 до 18 години - 1 лв
Посетители над 18 години - 3 лв
Посетители, настанени в специализирани социални институции/домове – пансионен тип/и лица ползващи социална услуга – резидентен тип, както и за ръководителя на групата - безплатно
За да се възползвате от намалените стойности на билетите е необходимо представяне на съответния документ.
Със закупените билети може минете през електронните турникети на входовете до 30 минути след издаването им! След това билетите не са активни.
АБОНАМЕНТНА КАРТА
Може да закупите абонаментна карта за 1 година (считано от датата на закупуването). Тя е неперсонализирана и е на стойност 50 лева. С нея може да влизате 2 пъти на ден в зоопарка (сутрин и следобед). Картата може да закупите от касите за продажба на билети. От 15 март до 14 април 2021 г., онези от вас, чийто абонаментни карти за вход в Зоологическа градина-София са били активни в периода на преустановения достъп до зоопарка от 11 март до 13 май 2020 г. поради въвеждането на противоепидемичните мерки, ще имат възможност да удължат срока им за ползване със съответния период, в който не са посещавали Зоологическата градина. За целта трябва да предоставите картата си на някоя от касите на зоопарка всеки работен ден (без събота и неделя) и наш служител ще направи необходимото. Не забравяйте, че имате 1 месец, за да направите това. След изтичането на този срок удължаването няма да бъде възможно.

Контакти: 

Адрес: ул. "Сребърна" 1, кв. „Хладилника”, ПК 67
София 1407
България

sofiazoo [hop] abv [bts] bg
(+359 2) 868 20 43


http://www.zoosofia.eu/

Карта: 

Добави коментар

Btsbg.org © 2024 All rights reserved