Манастир „Св. Ив. Рилски”

Обект номер: 
69
Област и град: 
МОНТАНСКА ОБЛАСТ
Чипровци

Чипровският манастир е основан преди 700 години. С възникването си през 10 век, манастирът бил средище на българската книжовност не само по времето на Първата българска държава, но и през Византийското владичество, Втората българска държава и османското владичество. Манастирът е разрушаван и възстановяван неколкократно, като последното разрушение е от 1876 г. по времето на Сръбско турската война. След възстановяването си, манастирът установява връзки в руски православни манастири, и получава дар от император Павел Първи престолно евангелие с пищен сребърен обков, който днес се съхранява в Националния исторически музей.

През 1829 г. е построена манастирската църква, която може да се види в двора на комплекса и днес.

В момента по-голяма част от манастирските сгради са възстановени или се реконструират. След Освобождението е построена кула –костница. Манастирът е архитектурно- исторически и художествен паметник на културата с национално значение. 
Манастирският комплекс се състои от черква, монашеска обител, малко гробище и триетажна кула - костница в приземния етаж, параклис на втория и камбанария на третия етаж. Комплексът е ограден от каменен зид с три входа. В центъра се намира църквата „Свети Иван Рилски”, която е едноабсидна и триконхална с нисък купол, без стенописи. Иконостасът е резбован и украсен с живопис и позлата, седем от иконите са дело на копривщенския зограф Христо Енчев. 
Манастирската обител е двуетажна с открити към вътрешния двор чардаци и дълга 75 метра . Поради наклонения терен отвън изглежда като внушителна твърдина, а отвътре създава впечатление, че е вкопана в земята. В чест на Освобождението в помещение на втория етаж е открит параклисът „Свети Атанасий”, с малък иконостас , сглобен от два старинни иконостаса от средата на 19 в и един нов от 1879 г.
Кулата на манастира представлява триетажна камбанария. В приземния етаж се съхраняват кости на участниците в Чипровското въстание и монаси ,загинали при участието си в национално - освободителното движение.
На втория етаж на кулата, до който се стига по конично оформени външни каменни стъпала в момента се възстановява някогашен параклис. До третия етаж, където се намира манастирската камбана, се достига по вътрешни стъпала. Оттам се разкрива красива гледка към двора на манастира и околните хълмове.

Работно време: 

Всеки ден: 08.00 - 20.00 ч.

Входни такси:
Няма

Беседи: безплатно

Контакти: 

Тел: +359 878 970388

Карта: 

Добави коментар

Btsbg.org © 2024 All rights reserved