Музей „Васил Левски“

Обект номер: 
30
Област и град: 
ЛОВЕШКА ОБЛАСТ
Ловеч

Етнографският музеен комплекс в старинния квартал „Вароша" се състои от две къщи. Очарователна е смесицата на стилове - ориенталски и европейски в Драсовата къща: трикраки столчета, ниска масичка, ракла и... кутийка от какао "Милка" от Австрия.

Вголемия салон миндер с шарени черги съжителства с виенски столове, мебели и... руски самовар. Спалня, в която има само един огромен одър, на който са лягали да спят от 7 до 27 души. В Рашовата къща, построена през 1835 година, вече почти всичко е европейско: висока маса и столове, съдове от порцелан, настолни лампи, детско люлеещо се кошче, немски часовници, бюфет, флакон от парфюм "Шанел", пианото, на което е написан химнът "Върви, народе възродени", и лични вещи на този бележит и щедър интелектуалец Ненчо Рашев.

Но най-посещаваното място във Вароша безспорно е музеят „Васил Левски", чиято експозиция била открита през 1954 година, а през 1967 г. е преместена в новопостроена сграда. Дейността на Левски и неговите сподвижници е представена чрез фотографии, скулптури и предмети. Особен интерес предизвиква колекцията от лични вещи на Апостола: ятаган и малка печатничка със седем печата, направени саморъчно от него, по подобие на турските. Изложени са още пушката на Филип Тотю, сабята на Христо Иванов - Големия, револверът на Васил Йонков и вещи на други съратници на Левски. Привличат вниманието макетът на покрития мост на Колю Фичето, портретите на участници в легиона и снимки на учредителите на Българския революционен централен комитет в Букурещ.

Работно време: 

Ноември – март:
8.00 -12.00 ч. и 13.00 – 17.00 ч. (без почивен ден)

Април – октомври: 
8.00 – 12.00 ч. : 14.00 – 18.00 ч. (без почивен ден)

Входни такси: 

ученици, студенти и пенсионери - 1.00 лв.
възрастни - 2.00 лв.

При групови посещения (10 души):
- за ученици, студенти и пенсионери – 0,50 лв.
- за възрастни – 1.00 лв.

Беседи: 

на български - 5.00 лв.

Контакти: 

Адрес: гр. Ловеч, ул. „Марин Поплуканов” № 14

Тел: +359 68 601 407

e-mail: imlovech [hop] yahoo [bts] com

Карта: 

Добави коментар

Btsbg.org © 2023 All rights reserved