ПРАВИЛА за “Оцеляване в планината при зимни условия ТЕШЕЛ  2021”

Български туристически съюз

ТД “Черноморски простори” гр. Варна

 

                                                                ПРАВИЛА

                                  за провеждане на Седемнадесетия  Национален преглед

                           “Оцеляване в планината при зимни условия ТЕШЕЛ  2021”

/да се вземе в предвид изискванията за епидемията  КОВИТ 19 /

 

 

 1. Цел  и задача:

       Националният преглед “Оцеляване в планината при зимни условия” е организиран от ТД “Черноморски простори” Варна с основна цел проверяване възможностите на туристическите Дружества и планинските водачи /инструктори/ да организират безопасно пребиваване в планината при сложни зимни условия.

   Задача: Практикуване на безопасното планинарство от всички и при всякакви зимни условия. Дружествата и планинските водачи /инструктори/ да подобрят организаторската си работа със своите членове. Да се обучат туристите да пребивават безопасно в зимни условия.

 1. График на провеждане.

          1 ден – пристигане на участниците в х. Тешел до обяд,  настаняване, обяд, инструктаж, мерки за безопасност, попълване на декларациите и провеждане на прояви по оцеляване в планината, доуточняване на програмата; получаване на екипировка /разчитаме основно на личната/, могат да се карат ски или да се наемат ски - учител за всичките дни в ски пистите на Чепеларе или Пампорово;

         2 и 3 ден – провеждане на походи до близките хижи и върхове, уточняване на местата за изготвяне на „снежните” пещери, хижи, иглута, траншеи и други; организиране на посещение на пещ. Ягодинска, Орлово око, Вълчи камък и други в зависимост от времето;

        4 ден – построяване на бивак от „снежни” иглута и пещери на безопасно място от участниците, нощуване /по желание/ на открито, връщане на получената екипировка;

        5 денпридвижване от бивака до х. Тешел, разбор на проявата, връчване на сертификати, награди и сувенири на отличилите се и отпътуване  на участниците.

 1. Време на провеждане – 17  - 21 март 2021 г.
 2. Участие и заявки:

            Право на участие имат всички туристи от ТД, клубове по пешеходен туризъм и ски, индивидуални участници, членове на БТС /възраст до 70 години, а над 70 г. с решение на ръководството/. Същите трябва да са здрави, физически добре подготвени и екипирани за прояви при зимни условия във високата планина. Подбор на групата се възлага на ТД „ Черноморски простори ”.

 

 

        НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ:

         Медицинска бележка от личния лекар, планинска застраховка за не по-малко от 1000 лв. за дните на проявата, лична карта, туристическа членска карта с марка за 2021 г., декларация за участие в проявата на собствена отговорност /попълва се на място/, документ за планински водач или друга туристическа квалификация /при наличие/.

         Заявки за участие се изпращат на адреса на БТС или ТД”Черноморски простори” Варна /за справки и информация/, телефони:   0882 995 030 или e-mail: prostory [hop] abv [bts] bg. Срок за заявки – не по-късно от  8 март  2021 г.

 

 1. Екипировка и съоръжения:

            Участниците в прегледа трябва да са екипирани според изискванията за зимни походи. Препоръчително е да носят: спален чувал, ледокоп (пикел), шалте, снежна лопатка, челник, ръкавици (студоустойчиви), слънчеви очила, щеки, ветроустойчиво облекло и др. Допълнителна екипировка /при възможност/: снегоходки, ПИПС, самохвати, карабинери, компаси, туристически карти, висотомер, GPS, личен санитарен пакет /аптечка/, брадва - сглобяема, газови примуси, посуда, помощни въжета и др. не е налична екипировката от ЦПШ.

 1. Материални условия:

       Разходи за пътни, дневни, нощувки и др. са за сметка на организацията, изпращаща участника или самия участник. Такса за участие –  3 лв. на човек.  БТС не поема разноските по организацията на проявата.

                 ДОПЪЛНИТЕЛНИ ДАННИ:

                 Състав на групата – до 30  - 35 души.

 1. Участниците могат да пристигнат  и по-рано от 17.03.2021г. след подадена заявка в ТД.
 2.   В пълния храноден за четири дни се включва /нощувки, закуски, обяди и вечери/ за възрастни  членове на БТС.  /вегетарианците заявяват участието си предварително/. Може да се осигури транспорта до и от Тешел /срещу заплащане/.
 3.  Тръгване от Варна на 16 март /вторник - вечерта/ с влак. При записване посочете къде ще се присъедините в проявата.
 4.   Могат да се поръчат тениски за проявата с цена 10,00 лв. с размери S, M, L, XL, XXL /ще се получават по пощата/.
 5.  Наем на ски може да става на Чепеларе или Пампорово.

 

                                                                        Български Туристически Съюз

                                                                            ТД „Черноморски простори

Btsbg.org © 2024 All rights reserved