123 г. организирано туристическо движение - почит към патрона на БТС

27/08/2018

В ПАМЕТ НА ПЪРВООСНОВАТЕЛЯ НА ОРГАНИЗИРАНОТО ТУРИСТИЧЕСКО ДВИЖЕНИЕ АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ

 

Тази година се отбелязват 123 години организирано туристическо движение в България. По този повод на 24 август пред морената срещу Народния театър „Иван Вазов” се събраха потомци на Алеко Константинов - представители на туристическите дружества от София,  експерти от БТС, представител на Столична община, както и граждани, които дойдоха да почетат паметтта му и да докажат за пореден път, че неговите завети са живи и днес.

 

Зорница Радонова – изпълнителен секретар на БТС, припомни ключовата дата 27 август 1895 г., когато Алеко е повел 300 души към Черни връх на Витоша: „Днес е един специален ден и ние сме тук пред морената, защото искаме да отдадем почит към патрона на БТС и основателя на организираното туристическо движение Алеко Константинов. Той ни завеща да опознаваме и да обичаме България. И сега след 123 години ние отново доказваме с присъствието си, че у нас е живо чувството за удовлетвореност от общуването с природата, което ни прави и по-силни, и по-мъдри. Потребността от практикуване на планинарство е вътрешно убеждение и влечение, което и тази година ще ни изведе на Черни връх. И там – на високото - отново всички заедно ще си спомним не само за заветите на първооснователите, но и ще погледнем напред. Желая ви от сърце светли туристически бъднини и до скорошна среща в неделя на Черни връх.”

 

 Хор „Планинарска песен – Филип Аврамов” изпълни химна на БТС „Балкани, дигайте се”, изпя няколко туристически песни и създаде празнично настроение. Цветя на признателност поднесоха от името на БТС и Столична община.

 

 

 

Btsbg.org © 2021 All rights reserved