157 години от рождението на Алеко Константинов

13/01/2020

157 години от рождението на Алеко Константинов

 

Следовници на Щастливеца почетоха рождения му ден

 

 

Всяка година на 13 януари – рождения ден на Алеко Константинов, патрона на Българския туристически съюз, неговите следовници се събират пред бюст-паметника му в Борисовата градина в София, за да отдадат почит на основателя на организираното туристическо движение в България. И в този специален януарски ден в 125-ата година на организираното туристическо движение прозвуча музикалното мото на БТС „Опознай Родината, за да я обикнеш” и химна на БТС „Балкани, дигайте се” в изпълнение на певци от хор „Планинарска песен – Филип Аврамов”.

Председателят на БТС доц. д-р Венци Росманов се обърна към събралото се множество с думите: „Скъпи приятели, дейци на нашата любима организация! Днес сме тук, за да си спомним за една от най-светлите личности в най-новата българска история и за щастие все още неопетнена от съвременните хроникьори. Алеко е написал една книга, която може да бъде озаглавена „Какъв не трябва да бъде човек”, какви не трябва да бъдем. Алеко Константинов освен всичко друго е и основоположник на организираното туристическо движение, променило манталитета и културата на българския гражданин. Поканвайки с него да отидат негови съмишленици и после съдейственици, той е обяснил на себе си и на всички останали българи, че да общуваш с прекрасната българска природа е част от битието и мисленето на интелигентния съвременен човек. Това се отнася и за нас до ден днешен. БТС е една от най-старите туристически организации в Европа. Неговата славна история е залог за нашите усилия да пазим традициите и да ги развиваме. Нашият Съюз не принадлежи на нас. На нас принадлежат само задълженията да го укрепваме, да му помагаме и да го завещаем на бъдещите поколения. Да живее България и Българския туристически съюз!”

На тържеството присъстваха и изпълнителният секретар на БТС Зорница Радонова, националният координатор Петко Стойнов, експерти от БТС, членове на туристически дружества от София, граждани.

По традиция хор „Планинарска песен – Филип Аврамов” изпя любими туристически песни и заслужи своите аплодисменти. Мнозина от присъстващите пяха заедно с него и така за сетен път съпреживяха посланията на този ден, в които има няколко ключови думи: родолюбие, любов към природата и всеотдайност към заветите на Щастливеца.

Btsbg.org © 2023 All rights reserved