2019 – година на вътрешния туризъм

11/02/2019

2019 – година на вътрешния туризъм

 

На 9 февруари в зала 8 на НДК Министерството на туризма представи пред кметовете на общини от страната инициативата си “Естествено България - 2019 година на вътрешния туризъм”. Тя е под патронажа на председателя на Народното събрание на Р България г-жа Цвета Караянчева, а рекламно  лице е известният български спортист Кубрат Пулев. С негово участие е и рекламният клип, с който бе открита конференцията. Представените дестинации  в България са в три направления: културно-исторически забележителности, балнео и СПА центрове, винени  маршрути.

Сред официалните гости бяха председателят на Народното събрание на Р България г-жа Цвета Караянчева, министърът на туризма г-жа Николина Ангелкова, министърът на младежта и спорта г-н Красен Кралев, заместник-кметът на София г-н Дончо Барбалов, изпълнителният директор на Националния Борд по туризъм г-жа Поли Карастоянова.

Превръщането на България в целогодишна 4-сезонна туристическа дестинация, насърчаването за посещение на нейните интересни и красиви места, свързани с природните забележителности и с богатото историческо, културно и етнографско наследство, превръщането й в притегателно място за ваканцията на все повече българи - това е част от амбициозната задача, която си поставя Министерството на туризма през настоящата  година. През 2018 г.  броят на българите, избрали да почиват в България, е бил 3 млн., а  чужденците, посетили страната ни, са над 9 млн. Приходите възлизат на около 8 млрд лева. Тези факти превръщат туризма в един от основните отрасли на българската икономика. Това подчерта министър Ангелкова в словото си. През 2019 година  специално внимание  ще бъде отделено на малките общини, които да разкрият в още по-голяма степен самобитните и привлекателни места в своите региони.

Безспорно, едно от основните постижения на форума е, че си дадоха среща експерти, представители на законодателната и изпълнителната власт, представители на бизнеса, медиите и кметовете на общините. 

В приветствието си към присъстващите  г-жа Цвета Караянчева изрази увереност, че България ще се превръща във все по-атрактивна туристическа страна през всички годишни сезони и българите ще преоткриват отново и отново красотата на родината си, както ни завещаха големите радетели  Алеко Константинов и Иван Вазов. Г-н Красен Кралев благодари на Министерството на туризма, че са признали Министерството на младежта и спорта за свой маркетингов партньор и по този начин се създават благоприятни условия за обединяване на спорта и туризма. За отпускане на повече средства  за рекламиране на България в трудната конкурентна среда призова  г-жа Поли Карастоянова от Националния борд по туризъм.

Конференцията продължи с мултимедийно представяне на отделните общини. Бяха представени не само големите - Русе, Сливен, Враца, Благоевград, но и малките: Баните, Камено, Чепеларе, Костинброд.

 

Текст и снимки: Искра Чернева

Btsbg.org © 2024 All rights reserved