240 УЧАСТНИЦИ СЕ ВКЛЮЧИХА В НАЦИОНАЛНИЯ ПОХОД  „ПО СТЪПКИТЕ НА АПОСТОЛА”

02/08/2021

240 УЧАСТНИЦИ СЕ ВКЛЮЧИХА В НАЦИОНАЛНИЯ ПОХОД

 „ПО СТЪПКИТЕ НА АПОСТОЛА”

 

            Рекорден брой участници – 240, се включиха тази година в Националния поход „По стъпките на Апостола” Плевен – Карлово. Най-малкият походник беше Вихра - на 1 годинка, а най-големият – 75-годишният потомък на Левски Васил Чардаклиев. Радваща гледка бяха многото млади семейства -  участници в похода от ученици, които днес водят децата си по стъпките на великия българин.

            Инициативата се провежда за 27-и пореден път, като тази година беше възродена една стара традиция, свързана с историята. „Преди повече от 10 години при едни от първите провеждани походи, почетният председател на Общински комитет „Васил Левски” – Плевен, създател на Националния поход „По стъпките на Левски” Васил Копчев е организирал посещения до Никопол и Турну Мъгуреле. Тази година възродихме тази традиция и заедно с представители на организаторите на похода и на БТС – председателят на Сдружението доц. д-р Венци Росманов и Петко Стойнов, зам.-предсетел на туристическо дружество „Кайлъшка долина“, се срещнахме с кмета на Никопол, поднесохме цветя на паметника на Левски, след което преминахме с ферибота през Дунав, където бяхме посрещнати от кмета на община Турну Мъгуреле“, разказа д-р Галя Цветкова, председател на плевенския комитет „Васил Левски“.  На мястото на къщата, в която е живял Данаил Попов – най-близкият съратник на Левски, има две паметни плочи – едната на Данаил Попов, другата на Апостола. Приятна изненада за всички присъстващи бяха изпълненията на гайдарчето от НУИ „П. Пипков“ Стефан Цветомиров.

            В Плевен участниците в похода традиционно бяха изпратени от кмета на града Георг Спартански. Тази година бяха разпределени в 7 лъча, преминаха през 14 хижи - 12 старопланински и 2 в Средна гора. Като изключим пандемичната обстановка, която втора поредна година съпътства всички групови мероприятия, времето беше изключително благосклонно към родолюбците, излезли в планината.

            Походниците бяха официално посрещнати на площад „Васил Левски“ в Карлово на 18 юли с литургия и приветствие на кмета Емил Кабаиванов. След това с интерес участваха в литературното утро с представянето на новите книги за Левски.

            Кулминацията на тържествата, както винаги, бе празничната заря, на която присъства президентът Румен Радев.

            Гергана Геранова и Иван Тодоров от Централата на БТС, които се включиха в похода, не скриха своето въодушевление и задоволство от възможността да се включат в тази значима национална проява и да създадат нови приятелства. Иван Тодоров връчи грамоти на участниците в 5-и лъч.

 

 

Мая ПАСКОВА

Btsbg.org © 2021 All rights reserved