55 ГОДИНИ НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ „ОПОЗНАЙ БЪЛГАРИЯ – 100 НТО”

14/10/2021

            През 2021 година се навършват 55 години от Националното движение „Опознай България – 100 национални туристически обекта”. То е създадено през 1966 г. на Черни връх по инициатива на Българския туристически съюз. Основната му идея  е всеки да се запознае с културно-историческите и природни забележителности на България, сред които са 9 обекта от световното културно и природно наследство на Организацията на Обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО). Тези обекти са с изключително значение за човечеството и тяхното опазване е приоритет.

             По време на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. Националното движение „Опознай България – 100 НТО” официално излезе на политическата и културна сцена на Европа. Българският туристически съюз направи две презентации на движението в НДК пред министрите на културата на европейските страни и във Велико Търново бе включено в панела за културно развитие.

            Движението се ръководи от Национален координационен съвет, в който участват представители на всички институции, ведомства и организации, имащи отношение към движението. През изминалите десетилетия в него са се включили над 6 милиона участника, сред които и граждани на Германия, Русия, Франция, Дания, САЩ, Сърбия, Украйна, Финландия, Канада и др. Те събират марки и печати от обектите и стават носители на бронзова, сребърна и златна значка, придружена от грамота. Всички регистрирани в движението имат право на участие в ежегодното теглене на наградите,което тази година ще се проведе на 5 ноември.

            Регистрираните участници в периода 01.09.2019 – 31.08. 2020 година, носители на златна значка със 100  печата, са 531, а събралите печати и марки са 182. Сребърна значка имат 1297 и бронзова – 1663.

Btsbg.org © 2022 All rights reserved