60 години туристическо хорово пеене - 60 години хор „Планинарска песен – Филип Аврамов”

08/04/2019

На 3 април 1959 година в една от залите на Студентския дом в София се събират туристи, алпинисти, хористи и йодлеристи от съществуващия хор при читалище „Д-р Петър Берон”. Тук са и хора, които имат желание да пеят. Срещата преминава много ентусиазирано и както казва в своята книга „Живот и съдба” съпругата на маестро Филип Аврамов Елисавета Аврамова, „залата се взриви от идеи, предложения, мисли и перспективи”.

На 4 април 1959 г. от 17 часа се провежда първата репетиция. В залата са 53-ма души. Единодушно Филип Аврамов, като създател на хора, е избран за диригент и председател на Художествения съвет. Репетицията преминава в изпълнение на популярни патриотични песни. На 5 април се сформира ръководство на хор „Планинарска песен”. Това е накратко началото. Следва създаването на хор „Средногорски звуци” – гр. Стара Загора, и така, докато броят на хоровете достигне над 70. Днес членове на Сдружението на туристическите хорове в България са 38 туристически хорове, групи и състави.

 Сдружението е член на Българския туристически съюз и на 6 април 2019 г. заедно с него отбеляза 60-годишнината от създаването на организираното туристическо хорово пеене и 60 години от основаването на хор „Планинарска песен – Филип Аврамов”. Залата в столичния Дом на културата „Средец” едва побра желаещите да съпреживеят празника. Той бе открит с изпълнение на сборна формация, в която бяха включени певци от хор „Планинарска песен – Филип Аврамов”, от МВГ „Вежен” – Тетевен, хор „Средногорски звуци” – Стара Загора, Хора на ветераните туристи към ТД „Рилски турист” – Самоков, и формация „Канта Нова” – София. Диригент бе Емил Минев. Прозвуча химнът на БТС „Балкани, дигайте се”. Репертоарът на празничния концерт бе основно от популярни туристически песни по музика на маестро Филип Аврамов. И както напомни водещата Василка Петрова, според Маестрото музиката трябва да въздейства и когато се твори, и когато се изпълнява, и когато се слуша. Тя прикани публиката да пее заедно с хористите и зрителите с желание се включиха, което стана много спонтанно и създаде много настроение.

Специални гости на празника бяха петима германски хористи от хор „Курт Шлосер” – отдавнашни познайници с певците от хор „Планинарска песен – Филип Аврамов”. Те също успяха да зарадват събралото се множество със своето изпълнение. Музиката – този универсален език, стана най-искреният посредник, когато зареждаше с положителни емоции и хористите, и слушателите. Любовта към природата и Родината изпълваше всяка минута от празничния концерт, в който прозвучаха песни, като „Старопланинска”, „Връх мой”, „Пролетен ручей”, „Белоснежен еделвайс”, „Пирине, Пирине”, „Мальовишки предели“ и, разбира се, на финала на концерта – сборната формация изпълни емблематичната песен по текст на Игнат Игнатов и музика на Филип Аврамов „Българийо моя”.

Като акцент в програмата беше изпълнението на Йодлеровия състав към хор „Планинарска песен – Филип Аврамов” с ръководител Георги Георгиев. С много чувство пя Боряна Чолева. Диригентът Борис Георгиев водеше хора уверено, а това, което със сигурност се случи по време на концерта, бе, че усещането за радост бе споделено от всички присъстващи в залата – все едно дали бяха на сцената, или сред публиката.

Поздравления към хор „Планинарска песен – Филип Аврамов” поднесоха изпълнителният секретар на БТС Зорница Радонова, Никола Добрев от ТД „Еделвайс” – София, хор „Средногорски звуци”, МВГ „Вежен” и Хорът на ветераните туристи с диригент маестро Борис Стрински. Както каза председателят на хор „Планинарска песен – Филип Аврамов” Николай Костов, да си певец в него, е кауза, чест и отговорност, а приятелствата, създадени от тази обща изява, ще пребъдат във времето.

По повод празника Зорница Радонова връчи плакет от името на БТС на хора-юбиляр, негови певци бяха наградени с медал „За особени заслуги”, със значка „Отличник на БТС” и грамоти за принос в развитието на туристическото движение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Btsbg.org © 2024 All rights reserved