65 години хор „Планинарска песен”

05/02/2024

„Опознай родината, за да я обикнеш”

Под този девиз в София е основан смесен самодеен хор „Планинарска песен” на 4 април през далечната 1959 г., като хор за изпълнение и разпространение на туристически песни.

Първият си концерт в зала България хорът изнася на 14 декември 1960 г., а пръв диригент е неговият основател маестро Филип Аврамов, който развива и ръководи колектива до края на живота си през лятото на 1997 г. Маестро Аврамов е автор на над 280 песни, които са в репертоара на хора и които се пеят от всички планинари и планинарски хорове в България, защото стигат лесно до сърцата на хората. След 1997 г. с хора работят последователно няколко диригента, а най-продължително с нас е сегашния главен художествен ръководител маестро Иван Христов. Хорът е самодеен и в състава му са представителите на всички професии – инженери, юристи, икономисти, учители, бизнесмени и любители на природата и песента.

Хористите са ядро от активни планинари, които бродейки из родните планини разнасят мелодичните туристически песни. Те са желани във всяка българска хижа, туристически обект и туристичеко мероприятие. Който е попаднал в такива моменти остава за винаги наш почитател и знае за какво става дума. Репертоарът включва освен планинарски песни и произведения от класическата, народната, популярната музика и църковни песнопения. Хорът има записани и издадени грамофонни плочи, аудио касети, аудио и видео дискове. Гордеем се с множеството грамоти, дипломи, медали и награди от ежегодните си участия от фестивали и сценични изяви организирани в цяла България. Имаме и множество задгранични изяви и награди от турнета в Германия, Гърция, Турция, Македония, Сърбия, Румъния, Италия, Швейцария и други.

Така продължаваме свойте творчески изяви, като непрекъснато разширяваме репертоара си и обновяваме връзките си с подобни формации в страната и чужбина.

Хор „Планинарска песен” е единственият в страната, който всяка година изнася коледен концерт в зала България и забележете ... може да напълни залата.

Представители на нашия хор, всяка последна неделя на месец август, пеят на Черни връх, по повод основаването на БТС. Най-възрастният хорист в момента е на 97 години и продължава да ходи по планините.

Трудните години, в които живеем дават отражение и на живота на хора, но за сега се оправяме сами някак си, като се надяваме БТС да поеме отново разпространението на планинарските песни като един от приоритетите на движението, включително грижата за планинарските хорове в България, в т.ч. и хор „Планинарска песен”.

В момента си търсим акордеонист за хора и набираме нови хористи, които обичат природата и песента.

И така неусетно изминаха 65 години планинарско пеене. По този повод на 6 април 2024 г.  (събота), ще отбележим тази годишнина с подобаващ концерт, който ще се изнесе в салона на Театър „Отсам канала” (бившата сграда на Българосъветската дружба). Началото на концерта е 11:00 ч.

Каним всички наши почитатели.

„Родна песен нас навек ни свързва”

Телефон за контакти 0878 522 105           Калин Балкански – председател на хора

Btsbg.org © 2024 All rights reserved