БЪЛГАРСКАТА ЧАСТ НА „ЕЛ КАМИНО“

06/01/2023

БЪЛГАРСКАТА ЧАСТ НА „ЕЛ КАМИНО“

Нов сайт предоставя повече информация по маршрута Ком-Емине

През декември миналата година в хотел „Шератон“ в София се проведе Международна конференция „Българската част от Ел Камино“ с представяне на постигнатото по Поклонническия европейски проект „Българският Ел Камино“ по програма Еразъм + ,  сектор „Обучение на възрастни“, на Европейския съюз. Той е вдъхновен от Пътя към Сантяго или Ел Камино -  мрежа от поклоннически пътища, които водят към катедралата „Свети Яков“ в град Сантяго де Компостела в Испания, където са погребани останките на апостол Яков Зеведеев.

Основен организатор на проекта е Туристическо дружество „Перелик“ – Широка лъка, съвместно с  българската неправителствена организация „Финго“, а партньори са спортно-туристически клубове от Скопие и Кратово от Република Северна Македония, както и от Цариброд в Република Сърбия.

Презентация направи инж. Емил Симеонов, геодезист, планинар и картограф. Той е и автор на ръчно изрисувани карти за българския поклоннически маршрут „Ел Камино", който съвпада с частта от европейския туристически маршрут Е-3 от Ком до Емине. Големият маршрут „Ел Камино“ включва 11 държави – от Испания до България, и завършва на нос Емине.

„Около Стара планина се намират едни от най-интересните обекти, съхранили българщината по време на петвековното турско робство. По цялата карта има разположени около 70 манастира, 50 църкви, свързани с българската история, къщи-музеи, има и пещери и скални феномени.

Картографираният български маршрут може да се види на сайта elcamino.bg . Той е организиран така, че всеки може да включи само определен филтър и да следи обектите според сферата на своя интерес. Сайтът elcamino.bg има линкове със сайтове на манастири или други обекти, с цел да се получава повече информация. Всички достъпни с кола обекти са свързани с Google Maps. По програма Еразъм + предстои издаването и на хартиени карти на маршрута.

ехо

 

Btsbg.org © 2023 All rights reserved