БТС И ЮНЕСКО СЪС СЪВМЕСТНИ ИНИЦИАТИВИ

26/10/2021

През септември в Министерството на външните работи се състоя среща между представители на Организацията на Обединените нации за образование, наука и култура - ЮНЕСКО и Българския туристически съюз. В нея участваха Христо Георгиев – генерален секретар на Национална комисия на Република България за ЮНЕСКО, Станислава Нишкова – държавен експерт към същата комисия, а  от БТС - Максимилиян Михайлов и Олеся Янева.

Обсъдени бяха теми в три направления – културни ценности на ЮНЕСКО, нематериално културно наследство и бъдеща съвместна дейност.

Седем от българските обекти в Списъка на световното културно и природно наследство под закрилата на ЮНЕСКО, които фигурират и в списъка на Националното движение “Опознай България – 100 НТО” са представени в изложба от фотоси и картини, досега показвана само в чужбина. Те са Рилският манастир, Свещарската гробница, Казанлъшката гробница, Боянската църква, Ивановските скални църкви, Архитектурно-исторически резерват – Несебър и Национален историко-археологически резерват „Мадара” (Мадарски конник). На срещата бе взето решение тази изложба да бъде представена и в България през януари 2022 г.

През ноември в Музея на туризма, който се намира в УНИБИТ ( София, бул. „Шипченски проход" № 69 А) ще бъде екеспонирана и съвместна изложба на Регионалния център на ЮНЕСКО и БТС, която представя нематериалното културно наследство на 16 европейски страни, сред които и България.

Btsbg.org © 2022 All rights reserved