БТС на Българо-руския туристически форум

07/03/2019

 

Посещението на премиера на Руската федерация в Р България на 4 и 5 март 2019 г. може да бъде обобщено в две измерения: енергетика и туризъм. Втората тема получи своя мащабен завършек на Българо-руския бизнес форум в областта на туризма, състоял се на 5 март в София със съвместната организация на Министерството на туризма на Р България и Министерството на икономическото развитие на Руската федерация. Сред официалните гости бяха премиерите на двете страни - г-н Бойко Борисов и г-н Дмитрий Медведев, министърът на туризма на Р България г-жа Николина Ангелкова, която откри форума, министърът на икономическото развитие на Руската федерация г-н Максим Орешкин, заместник-председателят на Народното събрание на Р България г-н Явор Нотев, кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова, депутати, синдикалисти, кметове на големи и малки общини в България с интерес в туризма, председателят на Българската търговско-промишлена палата г-н Цветан Симеонов, представители на туристическия бранш от двете страни. От руска страна присъстваха още и Зарина Догузова - ръководител на Федералната агенция по туризъм на Руската федерация, Владимир Падалко - вицепрезидент на Търговско-промишлената палата на Руската федерация, представители на туристически организации и компании.

В приветствието си към участниците министър Ангелкова подчерта важната роля на туризма в икономиката на страната ни. Немалък дял от чуждите туристи, избрали България като място за ваканцията си, се пада на руските граждани.

Как да се увеличи притокът на туристи от Русия в България и от България в Русия - това бе акцентът в изказванията на г-н Борисов и г-н Медведев. Един от съществените фактори за това безспорно е облекчаването на процеса на издаването на визи, подчерта в речта си г-н Медведев. Руската страна разработва система за електронни визи, която ще улесни визовия режим, в т.ч. и със страните от ЕС. Над половин милион руски туристи са посетили страната ни през миналата година. В голяма степен предпоставка за избора им е познатото гостоприемство на българина, добрата инфраструктура, а също така и прекрасните летни, зимни курорти и плажове по Българското Черноморие. Въпреки внушителната цифра обаче броят на руските туристи бележи спад през годините. Част от мерките за ограничаване на тази тенденция, според руския премиер, би могло да бъде засилването на комуникацията между отделните градове в България и Русия, както и между пристанищата. Той изтъкна още, че за привличането на чуждестранни туристи Русия разчита много на развитието на историческия и екологичния туризъм. Страната е на първо място в света по брой на национални паркове. През изминалата 2018 г. около 50 000 българи са почивали в Русия.

Г-н Борисов наблегна на развитието на културния, историческия и религиозния туризъм като важен фактор за привличането на чужди туристи, в т.ч. и на руските. За улеснение специално на руските граждани, които са избрали България за своя туристическа дестинация, вече работят изнесени центрове за издаване на визи в 59 руски градове. Българският премиер съобщи още, че е обсъдил с руския си колега и идеята за фериботна връзка между Бургас и Новороссийск, която ще улесни организираните туристи и тези, които имат имоти у нас. Техният брой е около 300 000. С оглед на създаването на още по-голяма сигурност за руските граждани по нашите курорти в последните години се акцентира и на съвместната работа на българските и руските специални служби. Разбира се, балансираната външна политика на Р България също допринася за този процес, заяви г-н Борисов. А това, че българският лев е обвързан с еврото, дава не само стабилност и сигурност, но и прогнозируемост за чуждестранните гости, които посещават страната ни. Според българския премиер голям потенциал за разширяване на двустранните връзки в областта на туризма има и в детския туризъм. Съхранените двустранни отношения между Русия и България задават безспорно един добър тон в условията на трудни международни отношения и санкции, заяви още г-н Борисов.

Министрите Ангелкова и Орешкин изразиха готовност двете министерства да работят в тясно взаимодействие. Очаква се да има български представители на откриващото се в Москва Международно туристическо изложение.

След официалната част форумът продължи с работа по отделните панели, в които се разискваха възможностите, перспективите и проблемите в двустранните отношения в областта на туризма.

На форума БТС бе представен от изпълнителния секретар г-жа Зорница Радонова и експертите Лъчезар Лазаров и Искра Чернева.

 

Текст и снимки: Искра Чернева

 

 

Btsbg.org © 2021 All rights reserved