БТС ПРОВЕДЕ КУРС ЗА ПЛАНИНСКИ ВОДАЧИ

29/04/2021

БТС ПРОВЕДЕ КУРС ЗА ПЛАНИНСКИ ВОДАЧИ

 

През април т.г. завърши зимен модул на курс за подготовка на планински водачи, организиран от Центъра за професионално обучение (ЦПО) при БТС. Курсът е разделен на модули със специфични сезонни елементи. При първия се набляга на придобиването на знания, умения и сръчности при водене на групи в зимни условия – дълбок сняг, избягване или преодоляване на лавинни опасности, боравене с техника за локализиране на хора, затрупани от лавини и пр.

 

ЦПО при БТС притежава лиценз за обучение за седем професии, сред които най-популярни са планински водач, екскурзовод и аниматор в туризма, като и за последните две професии са планирани курсове в рамките на настоящата календарна година. Информация за тях може да намерите в официалния сайт на БТС www.btsbg.org , във вестник „Ехо”, както и в официалната страница на БТС в социалната мрежа Facebook.

Мястото за провеждане на курса бе ЦПШ „Мальовица” (Централната планинска школа „Мальовица”), която отдавна е традиционен домакин на подобни обучения заради подходящите условия. Школата е и част от туристическа зона „Мальовица”,  целогодишно посещавана от десетки хиляди туристи. За практическите занимания на зимния модул на разположение бяха ски-писта със ски-съоръжения и др.

По време на обучението курсистите придобиха знания и умения по утвърдени държавни стандарти. След успешно завършване на курса те ще получат диплома за трета професионална квалификационна степен „Планински водач”, специалност “Туризъм”, необходима за явяване на държавен изпит в Министерството на туризма.

 

Btsbg.org © 2022 All rights reserved