Чрез обичта към природата – по-добри към хората

10/10/2016

Под това мото на 7 октомври за трета поредна година Българският туристически съюз и Столична община организираха поход от хижа „Алеко" до Черни връх, в който участваха над 430 ученици от 5 до 12 клас от столичните училища

163 ОУ „Черноризец Храбър", 73 СОУ „Владислав Варненчик", Втора Английска езикова гимназия „Томас Джеферсън", 128 СУ „Алберт Айнщайн", 81 СУ „Виктор Юго", 69 СУ „Димитър Маринов", 166 СУ „Васил Левски", 30 СОУ „Братя Миладинови", 42 ОУ „Хаджи Димитър", 71 СУ „Пейо Яворов" и 19 СУ „Елин Пелин" .
За мнозина от децата това бе първото докосване до планината и покоряването на Витошкия първенец се превърна в предизвикателство за тях заради лошите метеорологични условия – след краткото слънце, последва мъгла, суграшица и дъжд. По-ентусиазираните групи успяха да стигнат върха, а останалите преминаха по част от маршрута. Всеобщото въодушвление обаче беше заразително. За десетокласничката Александра Загорска това бе третото изкачване на Черни връх – всеки път от различно място и затова всеки път хубаво, уточни тя. Думите, с които описа усещането си от този поход бяха изпълнени с положителни умоции :"Спокойствие. Вдъхновение. Място за размисъл – това е за мен планината". „В планината е друг живот" – допълни я Уафа Алфаяд.
„Страхотно. Не може да се опише с думи" обобщиха преживяванията си учениците, участващи в проявата след като се върнаха в хижа „Алеко", където пиха безплатен чай и получиха грамоти, фланелки с надпис „Аз изкачих Черни връх" и книжки с 10-те планински първенци, подготвени от организаторите.
Походът, с който бе отбелязан 27 септември – Международния ден на туризма, е част от Годишния календар за 2016 на Дирекция „Превенция интеграция, спорт и туризъм" към Столична община и е включен в Националния календарен план на Българския туристически съюз. Той се проведе в подкрепа на инициативата „София – европейска столица на спорта 2018.

Btsbg.org © 2024 All rights reserved