ЕТРОПОЛЦИ ГОНЯТ ЗИМАТА И ЗЛОТО С ПРАЗНИК

29/01/2024

Над 500 планинари от 42 туристически дружества, сдружения и клубове от България и две от Република Македония участваха в традиционния празник „Свети Атанас” в Етрополе, организиран на 27 и 28 януари от Община Етрополе, ТД „Туризъм, спорт и екология Етрополе”, ТД „Старопланински турист”, НЧ „Тодор Пеев 1871” и Исторически музей – Етрополе.

Празникът започна с поход до Етрополския манастир „Св. Троица”, където бе отслужен молебен за здраве и по повод 15-годишнината на ТД „Туризъм, спорт и екология Етрополе”. На поляната зад манастира гостите се насладиха на вкусна бобена чорба, салати и греяно вино. Поздравления към тях отправиха изпълнителният секретар на БТС Лъчезар Лазаров, Лилия Ангелова – секретар на БФТ и Кати Дочева – председател на ТД „Туризъм, спорт и екология Етрополе”. Сред гостите бяха Атанас Сивков, Стефан Инколов и Васил Николов – членове на УС на БТС. По традиция се извиха дълги хора в съпровод на етрополски духов оркестър. В хотел „Еверест” се състоя традиционната планинарска вечер, предхождана от фотоизложба, посветена на историята на празника през годините. Част от туристите празнуваха в хижа „Старопланинец” по покана на ТД „Старопланински турист”.

Кулминацията на празника бе Националният туристически поход до връх Свети Атанас. Хубавото време предразположи мнозина да изкачат върха, откъдето ясно се виждаха билата на Централна Стара планина. Около топлите грейнали огньове кипеше оживление - хората печаха шишове с месо и зеленчуци, предлагаха домашно приготвени туршии, придружени с греяно вино и ракия. Веселието на върха продължи с хора под звуците етрополска духова музика.

В ранния следобед на централния площад в града кметът на Община Етрополе инж. Владимир Александров, етрополци и гости посрещнаха шествието на туристите, водено от „бог Сабазий” и съпровождано от Етрополската духова музика, кукери и танцьори от ФА „Балканска младост”. Кметът благодари на „бог Сабазий” и на неговите „поклонници” за това, че са донесли топлината на огъня и светлината на пролетното слънце. Злите сили бяха прогонени с пушечни изстрели на членове на Клуб „Традиция” и от етрополските кукери. Етрополската духова музика засвири и всички се хванаха на голямо кръшно хоро.

Btsbg.org © 2024 All rights reserved