ФИРМИ ФАНТОМИ СЪБИРАТ ПАРИ ЗА ПЛАНИНСКА МАРКИРОВКА БЕЗ ЗНАНИЕТО НА БТС

19/07/2021

ФИРМИ ФАНТОМИ СЪБИРАТ ПАРИ ЗА ПЛАНИНСКА МАРКИРОВКА

БЕЗ ЗНАНИЕТО НА БТС

 

 

Фирми фантоми си служат с името на Българския туристически съюз (БТС) и събират пари от общини и фирми за поставянето на туристическа маркировка без знанието на ръководството на Сдружението. Това заяви пред „Монитор“ изпълнителният секретар на БТС доц.д-р инж. Румен Драганов.

 

По думите му през последните години са се появили фирми, които твърдят, че се занимават с туристическа дейност и поставят маркировка в планината.
„Те използват Правилника за маркировка на БТС, без да поискат разрешение, въпреки че той е обект на авторски права“, поясни той, като допълни, че в много случаи те

дори поставят рекламни знаци на табелите или дори името на собствената си компания, пренебрегвайки изискванията на Европейската пешеходна асоциация. Драганов бе категоричен, че маркирането от неквалифицирани лица е грубо нарушение на законодателството. Именно поради тази причина от БТС представиха на служебния министър на туризма доц. Стела Балтова своята идея за създаването на съвременна и единна маркировка, която да включва метални знаци – колове със слънчеви батерии с интелигентни системи, които да помагат на изпадналите в беда туристи планинари. Подобно предложение бе направено още през миналата година - под връх Мальовица да бъдат обособени смарт пътеки с интелигентни стълбове. То обаче все още е на етап научна разработка. Към момента все още се водят разговори със застрахователни компании за валидиране на полиците при преминаване през подобни интелигентни стълбове, а също и с телекомуникационните компании, които да осигурят покритие в гората.
„Невъзможно е цялата планина да бъде обхваната физически, но това може да се случи чрез приложения или апликации в реално време. В случай на гъста мъгла ще може да се възстанови нормалният образ на мястото, на което са намирате“, обясни експертът.
На среща с министър Балтова представителите на БТС подчертаха и необходимостта от

регламентирането на професия „Хижар”, което би допринесло за по-доброто стопанисване на планинските обекти, а също и до повишаване качеството на обслужване.
„Регламентирането на професия хижар се налага от съществуването й в Закона за физическото възпитание и спорта на Националната туристическа организация, където е записано, че туристическите дружества поддържат хижи, управлявани именно от хижари. Те следва да могат да извършват дейности, свързани с хотелиерство и ресторантьорство, а също и да поддържат имота“, обобщи Румен Драганов.

 

Btsbg.org © 2022 All rights reserved