Хижите са включени в Плана за възстановяване и устойчивост

29/04/2021

В "12 без 5" туристическият бранш бе включен в националния план за възстановяване от правителството в оставка на Бойко Борисов. Хотели и хижи на частни предприемачи, а също и тези на Българския туристически съюз ще могат да поставят соларни панели на покривите си и други ВЕИ мощности, да санират сгради и да изграждат смарт туристически пътеки със средства по плана.

Включването на туристическия бранш буквално се случва в последния момент. "Промените бяха договорени с екипа на вицепремиера Томислав Дончев в понеделник и влязоха в разгледаните текстове на плана на проведената бюджетна комисия във вторник", уточни пред Mediapool Румен Драганов, зам.-председател на Българския туристически съюз. Във вторник премиерът Бойко Борисов размисли и обяви, че днес правителството му ще одобри националния план и дори ще го изпрати в Брюксел, но само за предварителна оценка, която дори не е задължителна. Действително планът бе одобрен в сряда и изпратен в Брюксел за предварителна оценка, стана по-късно ясно от съобщение на правителствената пресслужба.

Туристическият бранш се включва в програмата за енергийна ефективност, което ще позволи на хижи и хотели, подобно на жилищни блокове и къщи по селата, да могат да санират сградите си. Същото се отнася и за 214-те хижи на Българския туристически съюз. Секторът ще може да осъществява и ВиК проекти и изгражда пречиствателни станции със средства по плана, уточни още Драганов. Наред с това ще бъде включен в подчастта на „Зелена икономика" и ще може да инсталира ВЕИ мощности като соларни панели и ветрогенератори, ако за последното има условия.

Туристическият сектор ще бъде включен и в стълба за дигитализация, разказа още Драганов. На практика заетите в бранша ще могат да изграждат т.нар. смарт стълбове, които да осигуряват връзка със спасителната служба в планината, да излъчват звукови и светлинни сигнали. Наред с това ще се използват за валидиране на застраховки, т.е. всеки турист чрез чекване чрез тях ще може да докаже, че действително е бил в планината, ако се наложи да търси обезщетения за настъпили събития. Въпросните стълбове ще предават и информация за туристическите атракции в района. Освен това със средства от националния план ще може да се създават дигитални продукти за 3D реалност.

„Представете си, че сте на дадена туристическа пътека, но тя е в мъгла. Правите снимка с телефона си и чрез приложение тя ви зарежда същата пътека в 3D реалност в ясно време, така по-лесто може да се ориентирате и да се избегнат инциденти", разказа още Драганов.

Mediapool.bg

Btsbg.org © 2022 All rights reserved