Кюстендилци почетоха паметта на алпиниста Людмил Янков

18/04/2021

Кюстендилци почетоха паметта на алпиниста Людмил Янков.

 

Членове на ТД "Осогово", областният управител Виктор Янев, кметът на община Кюстендил Петър Паунов и приятели почетоха паметта на алпинистите Людмил Янков и Стоян Наков, загинали на 17 април през 1988 година под връх Камилата в Рила. Бяха цитирани стихотворения написани от Людмил Янков, както и припомнени негови постижения.

 

Цветя пред паметника постави и синът на Янков - Людмил младши.

На 11 август 1953 г. е роден големият човек, алпинист и поет Людмил Янков, заслужил майстор на спорта по алпинизъм. Поетът – алпинист или алпинистът – поет, човекът който заедно с въжето в раницата си носеше и чувствата!

 

На 17 април 1988 г. устремът му към върховете бе покосен от фатално падане при катерене на връх Камилата (2621 м) в Рила.

Рискът е голям, защото скалите са заледени, но и покрити със сняг. Това прави трудно забиването на още клинове, а качването е на ръба на разума. Въпреки това двамата - Л. Янков и Стоян Наков - са твърдо решени да стигнат горе. Не им било писано. В един момент алпинистите не издържат под тежестта на съоръженията и политат надолу. По-късно Стамен Станимиров и Пламен Кирилов, които също правели опит да качат Камилата, намират колегите си бездиханни на 200 м в пропастта.

Цяла България е потресена, защото губи един от героите от експедицията на Еверест (8848 м) през 1984 г.

 

На 11 август тази година Людмил Янков щеше да навърши 68 години.

"Човек губи цял живот по нещо. Не е жалко, че накрая ще загуби и живота си, стига да запази вярата в смисъла на това, което прави всеки ден" – казва той и остава завинаги сред онези, които са слели и думите, и постиженията си в едно.

 

Btsbg.org © 2022 All rights reserved