Международната Дунавска гребна регата в български води

17/08/2022

Международната Дунавска гребна регата в български води

 

            На 13 август т.г. 65-та Международна Дунавска гребна регата (ТИД - TID - Tour International Danubien) навлезе в български води и ще завърши на 27 август в Силистра. Маршрутът от Инголщат  – Германия до Силистра е с дължина 2080 км. Предварителният план регатата да завърши на делтата на Дунав в Румъния бе отменен по съображения за сигурност заради войната в Украйна. ТИД се провежда ежегодно от 1956 г. насам и е най-дългият гребен поход в света. Преминава през всички Дунавски страни – Гемания, Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, Сърбия, България и Румъния.

Българският участък от Ново село до Силистра е дълъг 509 км. Тази година сред гребците има чужденци от Германия, Австрия, Швеция, Канада, Франция и Унгария. В почти всеки къмпинг на туристите се представят културни програми, а във Видин и Русе – екскурзии до известни забележителности.

В германския участък от Инголщат до Ерлау, от България са се включили 8 участници от клубове в София, Русе и Стара Загора. В етапа Австрия, след Ерлау до Хайбург, са се включили други 8 участници от клуб „Бонония" – Видин. В сръбския етап от Нови Сад до Ново село са се включили 8 туристи от Туристическо дружество „Приста" – Русе, разказва Стилиян Бонев, ръководител на българския етап.

Дължината на дневния маршрут варира между 30 и 60 км. Туристите трябва да се справят с капризите на времето, горещото слънце, вълните, теченията, шлюзовете и корабоплаването по Дунав.

Btsbg.org © 2024 All rights reserved