Национален поход „По пътя на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа“

22/07/2021

Национален поход „По пътя на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа“              

             "Тоз който падне в бой за свобода той не умира"

                       Христо Ботев

 

               От 16 до 18 юли 2021 година се проведе Националният туристически поход „По пътя на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа“ от местност Янково гърло край село Вардим до връх Бузлуджа. За да почетат паметта на двамата войводи и четниците, дали живота си за свободата на България, в центъра на село Новград се събраха походници от Сдружението на бившите областни управители на гр.Русе, Областна управа гр.Русе и представители на туристически дружества ТД „Узана” - гр.Габрово ,ТД ”Приста” - гр.Русе, ТД „Белите брези”-гр.Борово, ТД ”Янтра” - гр.Бяла, ТД ”Росица” - гр.Павликени и СТД ”Академик” - гр.Велико Търново. Пред сградата на читалището Диана Копчева - кмет на село Новград, приветства участиците в похода. В село Вардим през юли 1868 година четата е стъпила на българска земя. Пред величественият обелиск, построен през 1968 година по случай 100 години от легендарния подвиг на четата, се срещнахме и с походници, водени от Христо Батинков от гр.Сливен. Мария Найденова - секретар на община Ценово, поздрави участниците в похода и разказа историята за преминаването на четата на българския бряг. Отец Михаил от Свищов отслужи заупокойна молитва за героите, загинали за свободата на Отечеството. Иван Кънчев от Русе рецитира поемата ”На прощаване” и след снимка пред паметника –обелиск  се отправихме към село Хаджидимитрово. То е първото населено място, през което минава четата преди 153 години. Днес единствените свидетели са храмът „Св. Архангел Михаил“, който се нуждае от спешен ремонт и Старата круша. По традиция под Старата круша бяхме посрещнати с хляб и сол от жителите на селото така, както са посрещнали и четата. Тук чухме кратък разказ за събитията, случили се в селото като отново бе прочетена прокламацията на войводите и клетвата на четниците. След пожеланията на секретаря на кметството за успешен поход се отправихве към Караисенските лозя - място на първата битка на четата. В ранния следобед след два километра пешеходен преход отдадохме почит пред паметника на загиналите в първата битка четници в лозята на село Караисен. В центъра на селото ни посрещна  Галя Личева - секретар на читалището, и ни разказа за първата битка на четата, като не пропусна да отбележи, че в  първа глава на „Немили-недраги“, описвайки интериора на кръчмата на Странджата, Иван Вазов казва, че на стената е висяла картина от битката на четата на двамата поборници с турците в караисенските лозя. Минута мълчание пред Паметника на Хаджи Димитър и Стефан Караджа и се отправихме към Кара Пановата кория. На Дядо Пановата (Кара Пановата)кория в землището на село Горна Липница пристигнахме привечер пред паметника, вдигнат с подкрепата на Министерството на отбраната през 1950 година на мястото на втората битка на четата положихме венец и цветя, минута мълчание в памет на загиналите и така приключи ден първи на похода.

               Сутринта на 17 юли 2021 г. се отправяме към Кaнлъ (Кървавото)дере край село Вишовград, където е била четвъртата битка на четата. Тук, в местността Канлъдере, в неравната битка са загинали между 29 и 36 четници. Стефан Караджа е бил ранен от седем куршума, заловен от турците и отведен в Русенския затвор. Тържественото честване, посветено на 153-та годишнина от битката на Стефан Караджа и Хаджи Димитър в местността „Канлъдере“, започна със заупокойна молитва за загиналите четници в битката отслужена от Отец Герасим. По  покана на кметския наместник на с. Вишовград Иван Иванов присъстваха и поднесоха цветя и венци пред паметника на Стефан Караджа Станислав Николов – заместник-областен управител на област Велико Търново, Емануил Манолов - кмет на  община Павликени, Пламен Чернев  -кмет на община Сухиндол, Албена Тодорова - кмет на гр.Бяла Черква, ние - участниците в похода и много родолюбиви българи от цялата страна. Честването завърши с възстановка от Клуб „Традиция“ на четвъртата битка на четата. След кратка почивка по обяд, водени от Васил Иванов - председател на ТД “Росица“ - гр.Павликени, изминахме пътя от Канлъдере до местност Дълги дол - арена на третата битка на четата. По пътя Васко разказа за двете битки в землището на Вишовград и така неусетно, въпреки голямата жега, стигнахме пред паметника –обелиск в местността Дълги дол. Чухме интересен разказ за трудния път на четата от Дядо Пановата (Кара Пановата) кория до местността Дълги дол. Отдадохме почит на героите и се отправихме към Пантеона и паметната плоча на свещеник Балчо Колев в центъра на Вишовград, сведохме глави пред подвига на героите, отправихме благодарност на туристическо дружество „Росица“ - гр.Павликени за поддръжката на пътеките към Дълги дол и Канлъдере и се отправихме към Габрово и село Дебел дял. За пореден път се поклонихме пред паметника на Тодор Асенов - брат на Хаджи Димитър над село Дебел дял и така неусетно приключи ден втори на похода.

               Ранното утро на 18 юли се отправихме към Бузлуджа, там където на 18 юли 1868 година е била последната битка на четата. Днес - 153 години по-късно, пред мемориала отдаваме почит пред подвига на героите,а  в нас отекват Ботевите слова „Жив е той, жив е там на Балкана“. За делото на четата и войводите й Хаджи Димитър и Стефан Караджа, Захари Стоянов обобщава: “Тези двамата станаха пътеводна земя на всичко младо, честно и неокаляно, което пъплеше по Балканския полуостров... и ламтеше за човешка свобода и независим живот.Техните имена се шепнеха с евангелско благоговение“.

 

 

                                                           Пламен Петров, ръководител на похода, секретар на ТД“Узана“

Btsbg.org © 2023 All rights reserved