НАД 70 ЛЮБИТЕЛИ НА РИБОЛОВА МЕРИХА СИЛИ НА РИБОЛОВЕН ФЕСТ

24/06/2021

НАД 70 ЛЮБИТЕЛИ НА РИБОЛОВА МЕРИХА СИЛИ НА РИБОЛОВЕН ФЕСТ КРАЙ ДЯВОЛСКИЯ МОСТ НА РЕКА АРДА

Поредното издание на риболовния фест на река Арда край Дяволския мост събра над 70 малки и големи любители на риболова от Кърджали, Момчилград, Смолян, Баните, Раковски и Ардино.

Риболовният фестивал бе открит от кметa на община Ардино инж. Изет Шабан, който приветства всички с добре дошли и пожела на състезателите по улов на речна риба наслука и късмет. „Радвам се, че с всяко следващо издание броят на участниците в традиционния риболовен фест се увеличава“, заяви инж. Изет Шабан. Той подчерта, че архитектурната недвижима културна ценност „Дяволския мост“ е една от най-известните забележителности в района и е с национално значение. Община Ардино  вече е подготвила цялата документация, която е необходима за вписване в списъка на ЮНЕСКО. Тя е внесена в Министерството на културата, както и в Министерството на околната среда и водите, за да може Дяволският мост, който е символът на Ардино, да стане обект от световно значение и да влезе в индикативния списък за ЮНЕСКО като защитен обект.

На официалното откриване на риболовния фест присъстваха още председателят на Общински съвет-Ардино Сезгин Байрям, зам.-кметовете на общината Неджми Мюмюнходжов и Наско Кичуков и председателят на Ловно–рибарско сдружение „Бели брези” в Ардино Шахин Байрамов.

Участниците в състезанието по улов на речна риба бяха разпределени в три възрастови групи – деца, мъже и жени. Надпреварата протече в рамките на три часа за жени и мъже и два часа за деца, след което главният съдия Стефан Димов претегли с електронен кантар улова на участниците и определи първенците.

Победител при мъжете стана 35-годишният Венцислав Костадинов от Смолян. Той спечели първото място с 0,930 кг улов. Втори след него остана Гюнай Карабекиров от Ардино, а трети Младен Дюлгеров от Кърджали.

„За първи път участвам в състезанието. Разбрах от медиите. Имах късмет при жребия и ми се падна хубав сектор. Улових около 1 кг риба от вида скобар. Поздравявам организаторите на състезанието за перфектните условия“, заяви победителят от Смолян.

При жените победител е Шенай Еминова от Ардино. „За пореден път участвам в риболовния фест, който е привлекателен. Организацията е чудесна. Заслужава си всеки да дойде тук и да усети духа на Дяволския мост“, каза Шенай Еминова.

При децата победител стана 13-годишният Семир Осман от Кърджали. На втора позиция е Даниел Палазов от Ардино, а на трета Денислав Евгениев от Смолян.

Наградата за най-голяма уловена риба получи 15-годишният Юсеин Гюнай, а за най-малка – 7-годишният Емре Мехмед от Ардино. „Каръка“ спечели Цветан Георгиев от Кърджали. Най-малкият участник в състезанието бе 4-годишният Айтач Рамадан от Ардино, който бе дошъл заедно с родителите си.

На всички класирали се на първите три места бяха връчени грамоти и предметни награди.

Участие в риболовния фест взеха детска-вокална група „Славейче“ към НЧ „Родопска искра 1921“- Ардино с ръководител Дамла Йорданова, както и фолклорна група „Родопчанка“ към НЧ „Родопска искра 1921” с ръководител Светла Карамитев и известният музикант Ергюн Мюмюнов.

За пореден път управителят на военно-спортния клуб „Laserwar Balkans” Евгени Смирнов разнообрази програмата на феста с полева военна кухня и войнишкия боб чорба с наденица.

Организатор на проявата бе община Ардино със съдействието на Туристическо дружество „Белите брези“, местните спортни клубове, общинският музей, читалище „Родопска искра 1921“, Центърът за подкрепа за личностното развитие, Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните и Ловно-рибарско сдружение „Бели брези“.

 

Снимки: Гюнер Шюкри

 

Btsbg.org © 2023 All rights reserved