Новият заслон на Витоша, наречен „2050“, е факт

28/08/2018

 

 

 

 

Новият заслон на Витоша, наречен „2050“, е факт

 

Той се намира в местността Три кладенци, малко над Конярника по маршрута между хижа Кумата и Черни връх..В защитената зона на Витоша не може да се строи, затова обектът е сглобен върху основите на съществуващ преди години заслон, разрушил се през 50-те години на миналия век. 

Оборудването е вградено в стените, а акумулаторните батерии осигуряват енергия за затопляне на помещението. Заслонът е създаден от четири модула и отделна конструкция за основите. Те са направени в София и са качени на височина 1940 метра надморска височина, за да бъдат сглобени. 

Проектът за заслона бе избран чрез конкурс, а председател на журито бе проф. Христо Пимпирев. Съоръжението е с размери 4 на 4,5 м. и в него могат да се подслонят до 16 туристи. 

 

Заслонът стана възможен благодарение на Дирекцията на Природен парк „Витоша” и ентусиазма и труда на доброволци, начело с архитектът Андрея Момерин.

 

На тържественото откриване на 26 август в Деня на туризма присъстваха над 100 човека, сред които инициаторите, проектантите, конструкторите, изпълнителите, екипът на ДПП „Витоша“, представители на БТС и държавни институции, на Планинска спасителна служба, туристи. Те бяха поздравени от Снежана Петрова, директор на ДПП „Витоша”, която връчи плакети и благодарствени писма на всички организации, подкрепили инициативата и допринесли за реализацията ѝ.

Btsbg.org © 2021 All rights reserved