Отчет на маркировка направена от СТПД "Академик " - Русе

21/11/2018

Приключиха проверките и акциите на СТПД „Академик“- Русе за  отстраняване на неотложните повреди и нередности на стълбовата маркировка по една от най-важните отсечки от главното старопланинско било в частта му на територията на Национален парк Централен Балкан. Във връзка с предстоящия зимен сезон екипи от деятели на дружеството и преподаватели от Русенския университет „Ангел Кънчев“ предприеха няколко обстойни преходи на маршрута: х. Вежен – Каменната порта (стълб № 249) – вр. Юмрука – х. Ехо – връх Ушите – х. Козя стена– вр. Кучето. 

      По време на акциите са поставени 6 нови предупредителни знаци ЛАВИНА и 11 нови указателни стрелки (ЛЕТЕН ПЪТ, ЗИМЕН ПЪТ, х. Ехо, Клисура/летен път/,  пам. Никола Караджовх. Веженх. Планински изворих. Козя стена). Знаците ЛАВИНА  са предоставени от Дирекция Национален парк Централен Балкан (Д‘НПЦБ), а указателните стрелки от Българския туристически съюз, за което искрено благодарим.

      Специално внимание е отделено на кръстовището при стълб № 305, до който достига новоизграденото трасе на стълбова маркировка по лятната пътека от паметника на Никола Караджов. Тук е установено, че указателната стрелка с надписи Клисура и пам. Н. Караджов е пречупена и паднала на тревата, а стрелката с надпис Клисура ЗИМЕН ПЪТ, по начало монтирана в посока към следващи стълб по главното било, е огъната на 90о, насочвайки погрешно туристите по лавиноопасната при снежни условия лятна пътека. 

      По тази причина, освен указателни стрелки, е поставена и нова указателна стрелка ЛЕТЕН ПЪТ на първия стълб от новоизградената стълбова маркировка към паметника.

Укрепен с допълнителни метални пилоти, осигурени от Д‘НПЦБ е парапетът, поставен между Маркова ливада и х. Козя стена.

      Укрепено е срещу разпад от ветровете информационното табло за резерват Царичина на седловината Горни Ветрови преслап, изцяло обновено е маршрутно-информационното табло по пътеката между хижа Ехо и параклиса Света Тройца, укрепено е силно повреденото от животни маршрутно-информационно табло, намиращо се непосредствено след хижа Козя стена при кръстовището < с. Христо Даново, с. Розино // хижа Ехо >.

Междувременно се наложи алпинисти на „Академик“ да приковават по алпийски способ компрометирана част от дървената обшивка на хижа Козя стена.

      Подменени и/или укрепени са 18 азимутни табелки, извършен е пълен технически преглед на общо 128 маркировъчни стълба, като освен снимка и запис на GPS –координатите им, в специална таблица е описано моментното състояние на стълба – годност и вида на необходимите за ремонт и доокомлектовка през 2019 г., отделно за фундамента и за металната тръба. Установено е наличие на 4 бр. паднали метални тръби, като за временно решение една от тях е изправена и укрепена с камъни, а на местото на останалите три са поставени временни стълбчета, оцветени с контрастиращите на снега жълти и черни ивици.

      При последната акция на дружество „Академик“ е установено поражение от мълния, изпадане на въжето, непригодност и опасност от инциденти в участък от около 90 метра на обезопасителния парапет по северния ръб на връх Юмрука.

      С писмо и снимки, изпратени до Д‘НПЦБ и Парков участък - Тетевен са  предложени спешни мерки за изпъване и временно укрепване на парапета, което само 3 дни по-късно е извършено от служители на Национален парк Централен Балкан, за което дружеството и хижарите на Ехо им отправят сърдечна благодарност.

     Като стане дума за добри дела, с признателност и благодарност хижарите тачат името на BOHO тм (Българска организация на хижите с обсервация), екипът който организира изключително успешно и скоропостижно дарителската кампания за осигуряване на 4 нови акумулатори за соларната система и уебкамерата на хижа Ехо.

    РЪКОВОДСТВОТО НА СТПД „АКАДЕМИК“ БЛАГОДАРИ И НА СВОИТЕ ЧЛЕНОВЕ ОТ КЛУБ Хижно дело и маркировка, А НА ПЛАНИНАРИТЕ – ПОЧИТАТЕЛИ НА ЗИМНИЯ БАЛКАН ПОЖЕЛАВА ПРИЯТНИ И БЕЗАВАРИЙНИ ПРЕХОДИ.

 

                                                                                              СТПД „Академик“ - Русе

 

Btsbg.org © 2022 All rights reserved