ОТЧЕТ НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ

30/05/2022

ЛИНК ЗА СВАЛЯНЕ НА ОТЧЕТА - ТУК

Уважаеми приятели – ТУРИСТИ,

На 18 Май 2022 г. Агенцията по вписване вписа в регистрите промените в ръководството на БТС, гласувани по време на извънредното Общо събрание, проведено на 16.04.2022 г.

С  този акт, бих искал да Ви уведомя, че аз като Председател, както и останалите колеги, които попълнихме вакантните места в УС на БТС, сме легитимирани за външни за СЪЮЗА организации и лица. Това е повод да обявя началото на активната дейност за подновяване  работата в БТС.

Какво е свършено от извънредното ОС на БТС до сега ?

 1. Запознах се с оперативната работа на щатния персонал назначен в ЦС на БТС.
 2. Посетих на 30.04.22 срещата в СКОПИЕ на представителите на Европейските и Балканските  планинарски съюзи, членове на EUMA(Европейска планинарска организация), UIAA(Международна федерация по катерене и алпинизъм) и BMU(Балкански планинарски съюз). На тази среща представителката на ТД „МУСАЛА“ Марияна Илиева, направи презентация на БТС като организация от национално значение с цел да бъдем приети в EUMA. След така направената презентация всички членове гласуваха ЗА приемането на БТС, като пълноправен член на EUMA. (подробности – в. ЕХО)
 3. Проведени бяха редица срещи с партньори, осигуряващи приходната част в месечния бюджет на Съюза. В т. ч. с представители на мобилния оператор YETEL (с присъствието на член на УС Васил  Николов), наематели на обектите, собственост на БТС – курортен комплекс Мальовица, гр. Велинград , х. Мусала и други. Проведени бяха разговори с кандидат-наематели на редица обекти: в това число спалните в гр. Копривщица , х. Кладова, х. Яворова лъка и др.
 4. Посетих гр. Козлодуй, както и проведох редица срещи с областния управител на гр. Враца, координатора от гр. Козлодуй, представители на фирмите ЕКОТОЙ, РЕД БУЛ и НОМЕР ЕДНО, по повод организацията и провеждането на Националния Туристически Поход  „По стъпките на Ботевата чета“. В резултат на това БТС ще има отново сериозно и авторитетно присъствие на тази патриотична проява от национален мащаб .
 5. Посетих х. Бачо Киро , по време на честването на годишнината от битката при Дряновския манастир и имах срещи с участниците в традиционния поход, организиран от ТД „БАЧО КИРО“ гр. Дряново. Срещите бяха организирани от новоизбрания член на УС на БТС г-н Стефан Инколов.          
 6. По повод честването на 120-годишните юбилеи на членове на съюза :
 • На 07.05.22 посрещнах участниците в похода организиран от ТД „СЪРНЕНА ГОРА“  в гр. Стара Загора и взех участие в тържеството по този повод. Поканата за това беше оправена от члена на УС на БТС г-н Георги Гацин.
 • На 12.05.22 по покана на председателя на ТД „ОРЛОВО ГНЕЗДО“ г-н Жельо Желев, членът на УС на БТС проф. Атанас Георгиев и ИС на БТС Лъчезар Лазаров връчиха паметен плакет на тържеството организирано в гр. Казанлък в чест на юбилея.
 • На 15.05.22 аз бях на връх Бузлуджа, където завършиха походни лъчове, организирани по повод 120-годишните юбилеи на ТД „Трапезица“, ТД „Сърнена гора“ и ТД „Орлово Гнездо“. Използвах случая да направя проверка на състоянието на туристическата маркировка по маршрута Е3 в участъка между прохода Шипка и връх Бузлуджа .
 1. На 17.05.22 по покана на г-жа Ана Камчева, председател на сдружението на пловдивското туристическо дружество „Чернатица“, взех участие в работата на Общото събрание на сдружението. По време на дискусията се стигна до извода, че е добре да се подкрепят различни регионални инициативи, дори и те да са организирани от дружества, позиционирани и в по-малки градове.
 2. На 20.05.22 бях поканен на регионална среща инициирана от ТД  „УСТРЕМЕНИ“  гр. Асеновград. На 17.05.22, чрез г-н Васил Николов, член на УС на БТС, който поддържа топли отношения с ТД „УСТРЕМЕНИ“, аз потвърдих своето участие в инициативата. За съжаление един ден след това бях информиран, че това мероприятие няма да бъде проведено.

 

Какво предстои?

 1. Свикване на заседание на УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ на БТС в срок до 10. 06. 2022 г.
 • обсъждане на структурата за оперативно управление
 • обсъждане на краткосрочна програма за работата на СЪЮЗА
 1. Реализиране на одобрената от УС структура за оперативното управление
 2. Анализ на състоянието на БТС.
 3. Стартиране на работата по реализиране на приетата от УС програма.
 4. Реализиране на залегналите в календарния план на БТС мероприятия.

 

 

ВЕНЦИСЛАВ С. ВЕНЕВ – ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БТС

 

 

Btsbg.org © 2022 All rights reserved