Открит бе 73-ият Национален туристически поход „По пътя на Ботевата чета – Козлодуй – Околчица”

29/05/2019

 

Над 1400 са участниците в 73-ия  Национален туристически поход „По пътя на Ботевата чета – Козладуй – Околчица 2019”. В него се включиха групи ученици, представители на туристически дружества, клубове и секции по туризъм и индивидуални участници от областите Враца, Велико Търново, Пловдив, Ловеч, Бургас, Монтана, Варна, Ямбол, Габрово, Петрич, Стара Загора, Видин, София и Благоевград.

Организатори на похода са БТС и Областна управа – Враца със съдействието на Министерския съвет, Министерство на образованието и науката, Регионалните управления на образованието и СКО „Леденика” – Враца, както и общините, през чиито територии преминават походниците. Походът е под патронажа на г-жа Цвета Караянчева – Председател на 44-тото Народно събрание и е по случай 143 години от героичиния подвиг на  Христо Ботев и неговата чета.

На 27-ми май от 17 часа бе проведена Техническа конференция с ръководителите на групи, водена от ръководителя на похода Евгени Филипов. Зорница Радонова – изпълнителен секретар на БТС, поздрави участниците в нея и припомни, че Националния туристически поход „По пътя на Ботевата чета – Козлодуй – Околчица” е най-значимата проява в Календарния план на БТС и пожела на всички здраве и успешно преминаване на 120-километровия маршрут.

Последва възстановка на събитията по слизането на Ботевата чета от кораба „Радецки” на Козлодуйския бряг, художествена програма в Ботевия парк и откриване на похода от Малина Николова – областен управител на Област Враца, която определи похода като урок по родолюбие. Тържественото откриване на тази родолюбива и патриотична проява приключи със заря.

 

Btsbg.org © 2023 All rights reserved