Пещера „Снежанка” – перлата на Родопите

07/09/2023

Разположена е в Баташката планина в Родопите и се намира на 5 км от град Пещера. По шосето от град Пещера в посока Батак има отбивка с табела. От там има около 2 км тесен асфалтиран път, по който трудно се разминават два автомобила. По него се стига до паркинг, където може да оставите автомобила си. От отбивката на шосето за Батак може да стигнете и пеша до пещера „Снежанка“ - върви се около 40-50 минути по три километра асфалтов път, следван от горска пътека с червена маркировка и сериозен наклон. По нея мотивационни табели “Дишай дълбоко!”, “Не се предавай!”, “Още малко!” и “Вижда се!” стимулират туристите да спират за снимки и отмора. Малко преди пещерата има беседка и близко обособено място с пейка и огледна панорама към Родопите.

След откриването на „Снежанка“ през 1961 г. в нея са намерени следи от траките, живели 600 г. пр. Хр. Обитавана е от пет вида прилепи. Нейното благоустрояване продължава седем години и на 20 юни 1968 г. тя е отворена за посетители. Наричат я „Перлата на Родопите” заради огромното разнообразие от красиви пещерни сталагмити, сталактити и сталактони, драперии и синтрови езерца. Тя е електрифицирана и благоустроена.

По протежение на 145 м са разположени Залата на виметата, Голямата зала, Музикалната зала и Вълшебната зала, където природата е изваяла фигура на сталактит с размер 1.27 м., оприличаван на Снежанка от приказката на братя Грим. Красивата пещера фигурира под № 37 в списъка на 100-те Национални туристически обекта. Печат има до входа на пещерата. Стопанин на „Снежанка“ е ТД „Купена“, град Пещера.

Работно време:

Лятно часово време: всеки ден от 9.30 до 17.15 ч.

Зимно часово време: всеки ден от 9.30 до 16.00 ч.

Btsbg.org © 2024 All rights reserved