Планинари от цялата страна се включиха в отбелязването на 124 години от началото на организирания туризъм в България

27/08/2019

 

Организатори на отбелязването на 124-годишнината на организирания туризъм в България са Българския туристически съюз, фондация „София - европейска столица на спорта” и Природен парк „Витоша”. Проявите, включени в празничната програма, започнаха на 23 август с поднасяне на цветя на морената пред Народния театър „Иван Вазов”. Изпълнителният секретар на БТС Зорница Радонова се обърна към събралото се множество, сред което бяха представители на софийски туристически дружества и експерти в БТС, директорката на Природен парк Витоша д-р инж. Анна Петракиева и експерти от парка, представители на Столичната библиотека и граждани с думите:  „Здравейте, приятели на организирания туризъм! Отново сме пред морената откъдето на 27 август 1895 година Алеко Константинов е повел повече от 300 души към Черни връх. В историята на БТС вече 124 години заветите на Щастливеца намират потвърждение в това, което правим всички ние, развивайки организирания туризъм. Пожелавам ви от сърце много извървяни туристически пътеки, много изпети туристически песни, много здраве и туристическо дълголетие.”

 

Певци от хор „Планинарска песен – Филип Аврамов” изпяха химна на БТС „Балкани, дигайте се” и няколко туристически песни, с които допринесоха за създаване на празнично настроение. Цветя бяха поднесени и на паметника на патрона на БТС Алеко Константинов на бул. „Витоша”.

 

На 24 август на хижа „Алеко” по традиция се събраха представители на Българската федерация на туристите ветерани от цялата страна, които бяха дошли, за да се включат в Деня на туризма. Изпълнителният секретар на БТС Зорница Радонова поздрави ветераните и връчи на някои от тях отличия на БТС. Вечерта продължи с художествена програма.

 

Денят на туризма, който тази година бе на 25 август, започна с изкачване на Черни връх. В празничната проява се включиха туристическите дружества от цялата страна, както и планинари от Македония и Сърбия. Един от пешеходните лъчове бе от Златни мостове през „Кумата” към върха, други два тръгнаха от с. Железница и от хижа „Алеко” към витошкия първенец. За втора поредна година стартира инициативата на БТС „Жените на обединена Европа изкачват заедно Черни връх на Витоша”. В нея взеха участие Сандрин Кундуридис – съпруга на посланика на Република Кипър, доскорошният директор на Природен парк „Витоша” Снежана Петрова, представители на туристически дружества от страната. Планински водач на групата бе алпинистката Елисавета Първанова.

В 9 часа бе даден и стартът на планинското бягане „Витоша рън” от НДК – Билетен чентър до Черни връх, където кметът на Столична община Йорданка Фандъкова на награди победителите.

 

По  традиция в 12 часа бяха поднесени цветя пред барелефа на Алеко Константинов на Черни връх. Официалният старт на празничната проява даде председателят на БТС доц. д-р Венци Росманов, който каза: „Честит празник на всички, които обичат Българския туристически съюз, на рождения му ден, на рожденното му място. Той е една от най-старите обществени организации, които имат славна история, тежко настояще и надявам се прекрасно бъдеще. Ключовите думи на БТС, на неговите създатели – големият български родолюбец, писател и общественик Алеко Константинов и неговите съратници, са почтеност, всеотдайност, безкористност и отговорност. Това трябва да станат същите девизи и на настоящото ръководство и на всички, които членуват в прекрасната ни организация. Желая ви дълъг живот в здраве и радост сред красотите на Отечеството. Бог да пази България и БТС.”

 

На празника присъства и кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, която се обърна към множеството с думите: „Поздравявам всички, в които в този ден и по този повод сме заедно на Черни връх. Пожелавам ви да сте здрави, да обичаме и да пазим природата, да пазим нашата планина, да направим всичко възможно да подобрим достъпа до нея, но тъй като вие сте туристи и предпочитате да се движите пеш поздравявам ви още веднъж и ви желая здраве, здраве, много здраве”. Слово произнесе и директорката на Природен парк „Витоша” д-р инж. Анна Петракиева. Зорница Радонова - изпълнителен секретар на БТС, също поздрави изкачилите се на върха и се обърна към тях с призива „Нека да се виждаме по-често в планината.”

Анатоли Илиев – организационен секретар на фондация „София – европейска столица на спорта”, подчерта, че има чудесно партньорство между фондацията, БТС и Природен парк „Витоша”. „Ние винаги сме на разположение и с каквото можем ще помагаме планината да бъде достъпна и в нея да се чувстваме комфортно” – каза той.

 

Фондация „София – европейска столрица на спорта” удостои с възпоменателни плакети, връчени от кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, председателя на БТС доц. д-р Венци Росманов, изпълнителния секретар на БТС Зорница Радонова, д-р инж. Анна Петракиева – директор на ПП „Витоша”, Снежана Петрова – доскорошен директор на ПП „Витоша” и Петър Панков – скиор и организатор на планинското бягане. Награда получи и хижарят на заслон „Черни връх” Николай Миков, който е от Сдружение „За Камендел”. Всички туристически дружества, членове на БТС, получиха грамота по повод 124 години от началото на организираното туристическо движение.

 

За юбилеи и за принос към развитието на туризма председателят на БТС доц.д-р Венци Росманов награди с медал „Заслужил деятел на БТС” проф. Иван Лалов – бивш председател на Сдружението и Николай Добрев – почетен заместник-председател на ТД „Еделвайс” – София.

 

Бе прочетено поздравлението на председателя на Европейската асоциация за пешеходен туризъм Борис Мичич отправено към членовете на БТС по повод 124-годишнината от началото на организирания туризъм.

 

Певецът и водещ празника Александър Александров създаде много настроение сред присъстващите с изпълненията си и мнозина от тях се хванаха на хорото, което се изви на върха.

 

След концертната програма и веселието последва тегленето на томболата за участниците в Националното движение „Покорител на 10-те планински първенци”. Голямата награда бе изтеглена от Зорница Радонова – изпълнителен секретар на БТС. Ваучер за велосипед получи Крум Георгиев Костадинов от София. Тази година регистрираните с печати са 143, а с марки 41. Подаръците от томболата бяха палатки, спални чували, туристически одеала, туристически кърпи, раници, туристическси термоси, раници с лек фенер за палатка и хамаци. Наградите бяха осигурени от БТС и фондация „София – европейска столица на спорта”. Бяха раздадени и рекламни материали на Природен парк „Витоша”.

 

От 15 часа на  хижа „Планинарска песен” по програма имаше концерт на хор „Планинарска песен – Филип Аврамов” и на Мъжка вокална група „Вежен” от Тетевен.  Освен по повод празничната годишнина концертът бе и в памет на председателя на Сдружението на туристическите хорове в България Димитър Гочев. Концертът започна с химна на БТС „Балкани, дигайте се” и с изпълнение на МВГ „Вежен”. Последваха ги певците от хор „Планинарска песен – Филип Аврамов”. Председателят на БТС доц. д-р Венци Росманов отправи поздравление към всички присъстващи и заедно с участниците от двете хорови формации изпя песента „Прекрасна си, мила Родино”.  Репертоарът на концертната програма от популярни туристически песни и песни от тетевенския фолклор отново доказа, че музиката със своето въздействие предизвиква у хората чувства, които се превръщат в катализатор на такива ценности като родолюбие, патриотизъм и съпричастност към заветите на първооснователите на организирания туризъм в България.

 

 

 

Btsbg.org © 2020 All rights reserved