По българското било на Беласица с изкачване на върховете Конгуро, Радомир и Тумба

20/08/2023

Една от най-интересните балкански планини, на която се събират три граници, а самата тя е силно изразена климатична граница!

Дата: от 08 до 10 септември (тридневен)

 8 септември (петък). Тръгване в 8 часа от Руски паметник в София с придружаващ транспорт. Пристигане около 11 часа на хижа „Беласица” над Петрич. От там тръгваме пеша към хижа „Конгуро”. Около 13 часа сме там, настаняваме се и обядваме. Следобед разходка в района и вечеря в 18 часа. В 20 часа лягаме да спим с подготвени раници за другия ден. Всеки си е подготвил по 3 литра вода и енергийна храна за другия ден.

9 септември (събота). Ставаме в 3.30 часа след полунощ. В 4 часа тръгваме от хижата и около 6 часа, на изгрев, сме на връх Конгуро. Около 8.30 часа сме на връх Радомир, първенец на Беласица. Към 9.30 часа сме на Демиркапия, продължаваме все по билото, от което има гледки към езерото Керкини (Бутковски гьол) в Гърция и към подгорските села в България. На обяд хапваме за 20-ина минути на обзорно място и продължаваме към връх Тумба. Около 15.30 часа сме   на   връх   Тумба, където правим снимки   и   започваме   слизане   към село Скрът, а в 18.30 часа сме в центъра на селото. От там с транспорт отиваме в къща за гости „Янкиш” в село Самуилово, където вечеряме и нощуваме.

10 септември (неделя). Закуска около 8 часа. В 9 часа тръгваме към водопад Срамежливия и Чуриловски манастир в Огражден. Следват обяд при Вальо Янкиш, разглеждане на античен град Хераклея Синтика и минерален басейн в Рупите за релакс. В 17.30 ч. се отправяме към София. Пристигаме около 20.30 ч. 

ЦЕНА: 300 лева

Цената включва: една нощувка на хижа „Конгуро”, една в къща за гости „Янкиш”, придружаващ транспорт, професионален планински водач, планинска застраховка, организационни разходи.

Екипировка: като за висока планина, малки раници с не повече от 5 килограма, 3 литра вода, енергийна храна и леки мембрани за вятър и дъжд, челници, слънчеви очила, летни шапки, ръкавици. Бански костюм за минерален басейн. Записване: срещу поне половината сума, трите имена, ЕГН, номер на телефон, до запълване на групата. Минимален брой участници - 6.

Трудност: без технически трудности, но много дълъг преход втория ден.

За контакти: Невяна Чурукова – 0889 676 66

Btsbg.org © 2023 All rights reserved