ПОКАНА

09/08/2022

ПОКАНА

Поканват се туристическите дружества и любителите на българската природа да се качат на Черни връх на 28 август 2022 година (неделя) от 12 часа, където ще се отбележи 127-годишнината от началото на организирания туризъм в България

В честванията по случай 127-годишнината на организираното туристическо движение в България на 26, 27 и 28 август т.г. на Черни връх ще вземат участие представители на туристически дружества и туристи от цялата страна, столичани и гости от чужбина.

Националният туристически събор се организира от БТС, съвместно с фондация „София – европейска столица на спорта“, Природен парк „Витоша“ и Столична библиотека.

26 август (петък)

17.00 часа – поднасяне цветя на паметната плоча в градината пред Народния театър „Иван Вазов”, откъдето е започнал първият организиран поход за изкачване на Черни връх, както и на скулптурния паметник на Алеко Константинов на бул. „Витоша“ пред НДК.

27 август (събота)

Пристигане на туристическите групи и настаняване в хижи, домове и почивни станции на Витоша.

28 август (неделя)

          9.00 часа  - стартират походи за изкачване на Черни връх от основен пункт хижа „Алеко”,  Златните мостове и от с. Железница по маршрута, по който Алеко Константинов и д-р Никола Тантилов изкачват Черни връх за първи път.

9.00 ч. - старт на „Витоша рън 2022“ – състезание по планинско бягане от билетния център на НДК до Черни връх.

         11.00 часа - откриване на щанд на Столична библиотека

с „Библиобуса“ на хижа Алеко.

11.45 часа - поднасяне цветя на барелефа на Алеко Константинов на морената на Черни връх.

12.00 часа - звучат Националният химн и химнът на БТС

„Балкани, вдигайте се в небесата“ и откриване на официалното тържество.

         12.05 часа – слово на председателя на БТС Венцислав Венев.

- приветствия от съорганизаторите на празника ПП „Витоша“, Фондация „София - европейска столица на спорта“ и гости на празника.

12.30 часа – финиширане на първите състезатели от „Витоша рън 2022“ планинско бягане от НДК до Черни връх и тяхното награждаване.

13.00 часа - награждаване на покорилите 10-те планински първенци в България;

- връчване на грамоти на туристически дружества.

13.30 часа - концерт на туристически хорове от страната и музикално-артистична програма.

14.30 часа - приключване на празника.

 

 

ИНИЦИАТИВА НА СДРУЖЕНИЕ„БЪЛГАРСКИ ТУРИСТИЧЕСКИ СЪЮЗ”

„МАМА, ТАТКО И АЗ, ЗАЕДНО НА ЧЕРНИ ВРЪХ”

Сдружение „Български туристически съюз“ има удоволствието да Ви покани на 28.08.2022 г. /неделя/ от 12.00 ч. на Черни връх – Витоша, където ще се проведе Националния празник на БТС посветен на 127 г. организирано туристическо движение в България и 172 г. от рождението на Иван Вазов.

Инициативата си поставя за цел да провокира родителите да се ангажират в дейности за осмисляне на свободното време на своите деца. Изграждането на екип, състезателен дух и чувството от победата да вдъхнови и родители и деца да познават и обичат Родината, природата и туризма. Да припомни на всички колко важно е сплотеното семейство, което ти дава подкрепа, както при изкачване и покоряване на Черни връх, така и в живота. Обединяването на всички членове в името на покоряване на върха, ще донесе радост на най-малките, които ще се съревновават със своите връстници, но не сами, а с подкрепата на своите родители.

Скъпи родители,

Каним Ви да изживеете една приятна и незабравима емоция, заедно с Вашите деца. Всяко семейство ще получи грамота от Българския туристически съюз

ПОКОРИТЕЛ НА ЧЕРНИ ВРЪХ!

 

Btsbg.org © 2024 All rights reserved