ПОЗНАНИЯ ЗА БЕЗОПАСНОСТТА В ПЛАНИНАТА ПРЕЗ ЗИМАТА

27/02/2023

В средата на февруари т.г. в Посетителски център „Юрий Гагарин“ в град Златица се състоя първата проява от Календарния план за 2023 г. на ТД „Свищи плаз – 2013“. Срещата с представители на ПСС – отряд Пирдоп откри председателят Йордан Шопов с разказ за опасностите в планината през зимата и за това как се откриват и спасяват  пострадали от лавини. Особен интерес предизвика демонстрираната от Ани Томева предпазна раница с вградена въздушна възглавница.

От презентацията на планинския водач Стоян Зяпков  научихме кои са най-честите наранявания в планината. Той обърна особено внимание на  правилата за подаване на сигнал на телефон 112 и мерките за оказване първа помощ  до пристигане на медицински екип.

Християн Глухкин, стажант към ПСС и минен спасител, демонстрира сърдечен масаж на кукла-манекен и няколко от нас, учениците,  лично се уверихме колко физическа сила и издръжливост е нужна за това. 

Практическите демонстрации на срещата с доброволците от ПСС бяха забавно и интересно допълнение към изнесената беседа за мерките за безопасност в зимната планина.  Участваха членове на  ТД ,,Свищи плаз -2013", учители и ученици от СУ "Св. Паисий Хилендарски", както и екип от учители от Латвия. Спасителният отряд убеди публиката, че през зимата в планината жизнено важни са добрата екипировка и заредените батерии на телефоните.  Най-важния съвет, който запомних от тази среща беше, че когато отивам на планина, поне на един човек трябва да кажа къде отивам и кога ще се върна. Това ми осигурява помощ в случай на инцидент!

Марая ЕЛИМАН, ученичка от 10-и "А" клас на СУ „Св. Паисий Хилендарски" –  гр. Златица

Btsbg.org © 2024 All rights reserved