Представители на БТС участваха в честването на 182 години от рождението на великия българин Васил Левски

23/07/2019

“Едничкият фотографически портрет, който имаме от Васил Левски, по злочестие, не дава ни най-малка идея за един человек, надарен с такава силна воля и характер. Изкуството не е могло да представи изразителното му лице, осветлено от величието на една идея, която го вдъхновяваше и гореше. Левски имаше ръст среден, тънък и строен; очи сиви, почти сини; мустаци червеникави, коса руса, лице бяло, околчесто и изпито от непрестанната мисъл и бдение, но което се оживяваше от една постоянна и естествена веселост! Странно! Тоя момък, който проповядваше опасната мисъл за свобода, за смърт, който се излагаше всеки ден на опасности; тоя син на нощта, на пустинята, на премеждията имаше весел нрав!”

За тези, изпълнени с много обич и достолепие думи за Апостола, се сещаме днес, в деня на неговото рождение. Не бихме могли да добавим нищо повече към това гениално поетично описание на личността на Васил Левски, направено от Иван Вазов в повестта “Немили-недраги”. Именно в този образ живее той и днес - и като символ на свободна България, и като наш съдник.

Представители на БТС участваха в честването на 182 години от рождението на великия българин по покана на кмета на София-г-жа Фандъкова пред паметника в Борисовата градина. То бе организирано от Столична община. Празнични слова пред присъстващите поднесоха председателят на Народното събрание г-жа Цвета Караянчева, вицепрезидентът на Република България г-жа Илияна Йотова, зам.кметът на София доц. Тодор Чобанов. Сред официалните гости тях бяха още и г-жа Фандъкова - кмет на София, депутати, представители на Общобългарския комитет “Васил Левски”, ученици от 143-то ОУ “Георги Бенковски”, Детско-юношеската школа по футбол на ПФК “Левски”-София, журналисти. Пред паметника бяха поднесени много цветя от столичани . Своята почит изразиха и представителите на БТС.

 

Btsbg.org © 2023 All rights reserved