ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА БТС УЧАСТВАХА В ДИСКУСИЯ ЗА ПРИРОДЕН ПАРК „ВИТОША“

22/02/2024

„Имаме силната воля да се намери бързо и полезно решение за Природен парк „Витоша“. Тази прекрасна планина трябва да бъде достъпна за всички по начин, по който заслужава една европейска столица. Радвам се, че всички участници в обсъжданията днес са ангажирани пряко в този процес“. Това заяви министърът на младежта и спорта Димитър Илиев пред журналисти след края на дискусията на тема „Спорт и туризъм на територията на Природен парк „Витоша“.

В събитието, организирано по инициатива на министър Илиев, се проведе на 21 януари т.г. и в него участие взеха министърът  на околната среда и водите Юлиян Попов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, министърът на туризма Зарица Динкова, министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, министърът на здравеопазването Христо Хинков и заместникът му Михаил Околийски, кметът на Столична община Васил Терзиев, областният управител на Област София град Вяра Тодева, представители на планински служби и организации, чиято дейност е свързана с планинския спорт, туризъм и др. От страна на Български туристически съюз участваха председателят Венцислав Венев, изпълнителният секретар Лъчезар Лазаров и Васил Николов – член на Управителния съвет.

По време на дискусията бе взето решение за сформиране на работни групи и провеждане на регулярни срещи, на които да бъдат предприети конкретни действия за справянето с проблемите, като за целта ще бъде начертана и пътна карта.

Министър Илиев отбеляза, че Витоша е уникална природна даденост, на каквато малко градове имат щастието да се радват. От съществено значение е да се намери баланс, при който гражданите да получат най-доброто и достъпност до практикуването на спортове и престой в планината, да се създадат предпоставки за икономическо оживление, като същевременно природното богатство на парка да бъде опазено. Министърът бе категоричен, че пресечна точка на всички проблемни области се явява липсата на адекватен План за управление на природния парк.

Освен длъжностните лица отношение по темата взеха също представители на Сдружение за развитие на ски зона „Витоша“, Сдружение на витошките ски и сноуборд училища, Сдружение „Български професионални ски инструктори“, Българска асоциация по ски свободен и екстремен стил, „За София“ и арх. Здравко Здравков, главен архитект на Столична община.

След края на официалната част председателят на БТС Венцислав Венев обсъди някои належащи въпроси с министъра  на околната среда и водите Юлиян Попов и министъра на туризма Зарица Динкова.

Btsbg.org © 2024 All rights reserved