Премиера на книгата на доц. Сандю Бешев „България на крачка от Хималайската корона”

22/03/2019

На 21 март в Информационния център на БТС се проведе поредната среща с приятели на планинарството, която е и втората от поредицата, посветена на 90-годишния юбилей на организирания алпинизъм у нас. Темата този път беше представянето на книгата на доц. Сандю Бешев „България на крачка от Хималайската корона“ . Присъстваха известни личности - деятели на българския алпинизъм, сред които доайенът проф. Георги Атанасов - основател и дългогодишен ръководител на катедра “Туризъм и алпинизъм“ в НСА, д-р Петър Берон - забележителен изследовател, спелеолог и зоолог, Володя Лободин - ветеран-алпинист, осъществил първото българско зимно изкачване на северната стена на Вихрен, алпинистката Елисавета Първанова, изпълнителният секретар на БТС Зорница Радонова и др.

 

Авторът разказа интересни подробности около написването на своята книга, запозна  присъстващите с най-интересните моменти от трудния 37-годишен път на българските алпинисти към най-високите върхове на света. Карел Маринович – експерт в отдел „Хижи и маркировка” на БТС, допринесе за настроението на присъстващите на премиерата с изпълнение на китара на няколко песни.

 

Книгата „България на крачка от Хималайската корона” е в памет на големия български алпинист Боян Петров, останал завинаги в ледената прегръдка на връх Шиша Пангма.

 

Btsbg.org © 2023 All rights reserved