Премиера на пътеводителя „Северозападна България – от Тимок до Искър”

05/12/2018

 

 

На 4 декември в Информационния център на БТС се състоя премиера на пътеводителя „Северозападна България – от Тимок до Искър – част I”, чийто автор е инж. Иван Михайлов. Експертът от БТС Искра Чернева, по чиято идея бе организирана премиерата, представи книгата, като подчерта колко голяма подготовка трябва да има авторът на един пътеводител, за да стане той увлекателно и полезно четиво. Алпинистката Елисавета Първанова и присъстващите на премиерата почитатели на туризма единодушно одобриха идеята подобни прояви да станат традиционни, като се представя не само нова туристическа литература, но и хората, дошли в Информационния център да споделят преживяванията си от своите пътешествия. С други думи, Информационният център да се превърне в място за неформални срещи, които събират на едно място туристи от различни поколения.

            Събитието уважиха представители от ТД “Камен дел”, АТД при БАН, ТД “Алеко Константинов-1899”, ТД “Кремиковци”, Сдружението на туристическите хорове в България, много любители на пешеходния туризъм и приятели на БТС.

По време на премиерата прозвучаха песни, изпълнени от Карел Маринович – експерт в БТС, и в съпровод на китариста Георги Гаврилов. Както каза Искра Чернева, тези двама млади музиканти ще бъдат мост между поколенията, които обичат планинарството. Публиката пя и туристически песни. С приветствени думи към дошлите на премиерата се обърна изпълнителният секретар на БТС Зорница Радонова.

„Не се затварям в сухия материал, стремя се да бъда близо до хората” – каза инж. Иван Михайлов и обеща през месец май 2019 г. да представи друг свой пътеводител - „Мальовица и Мальовишките предели”. С автографи от автора и в добро настроение дошлите в Информационния център си обещаха пак да се срещнат и пак да общуват помежду си, защото, както каза Иван Михайлов, „Планината е тази, която ни събира”.

 

Btsbg.org © 2022 All rights reserved